ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

"Новая газета" опублікувала розслідування про виведення з Росії $22 млрд

Найбільша частина виведених грошей була отримана через "сірий імпорт".

"Новая газета" опублікувала розслідування про виведення з Росії $22 млрд
Фото: newsfiber.com

Російська "Новая газета" та Міжнародний журналістський консорціум опублікували розслідування, присвячене виведенню з Росії більш ніж 700 млрд рублів ($22 млрд) за допомогою так званої "молдовської схеми". Журналісти з'ясували, що частина відмитих коштів могла належати держбюджету, а також назвали бенефіціарів схеми.

Відповідне розслідування опубліковано на сайті "Новой газеты"

Видання вважає, що найбільшу вигоду від "молдовської схеми" отримали російські бізнесмени, які отримували великі державні контракти. З огляду на це, журналісти зробили висновок, що частина грошей могла мати стосунок до бюджету країни.

Найбільша частина виведених грошей була отримана через "сірий імпорт" - підприємці купували товари в зарубіжних підприємців не безпосередньо, а через посередників. У ці 700 млрд рублів також увійшли кошти, викрадені з банків і отримані від ухилення від сплати податків.

"Новая газета" також назвала трьох бенефіціарів "молдовської схеми", які отримали від неї найбільшу вигоду. За даними видання, бізнесмен Олексій Крапівін, який очолював найбільшого підрядника РЗ, з 2011-го по 2014 рік отримав близько 8,4 млрд рублів. На рахунку власника групи IT-компаній "Ланіт" Георгія Генса з 2013-го по 2014 роки було переказано 931 млн рублів. З 2011-го до 2013 року 2,9 млрд рублів надійшли на рахунок компанії Zymbeline Trading, розпорядником якого був співвласник IT-холдингу "Марвел" Сергій Гридін.

Усі ці гроші переводили фіктивні офшорні компанії, на користь яких молдавські судові пристави списували гроші з рахунків російських банків, стверджує видання. Самі бізнесмени не відповіли на запит "Новой газети".

У серпні 2014 року "Новая газета" опублікувала розслідування про схему відмивання грошей через Молдову. У ньому говориться, що іноземні компанії укладали договори позик на сотні мільйонів доларів, за якими одержувачами або поручителями виступали російські фірми. Потім іноземні компанії зверталися до молдовського суду з позовом до боржників, і з них стягували гроші, які потім виводилися через рахунки підставних компаній.

У вересні 2014 року МВС Росії почало розслідування "молдовської схеми", а в листопаді 2015-го відомство розкрило список банків, які брали участь у ній. Серед них були "Російський кредит", "Транспортний", "Західний", Маст-банк, Анталбанк, Русский земельний банк і інші. Центральний банк відкликав у всіх цих банків ліцензії.

У березні агентство Рейтер повідомило, що молдовська розвідка отримала відомості, що вказують на те, що в цій схемі відмивання грошей брали участь деякі співробітники ФСБ Росії. Джерела агентства вважають, що виведені ними кошти могли використовуватися для "посилення російського впливу на молдовських депутатів і "просування інтересів Москви".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram