ГоловнаСвіт

Спецслужби Молдови затримали колишнього депутата у справі про шпигунство на користь Росії

Юрій Болбочану зустрічався з помічником військового аташе посольства Росії.

Спецслужби Молдови затримали колишнього депутата у справі про шпигунство на користь Росії
Фото: Страница Болбочану в Facebook

Спецслужби Молдови 17 березня затримали колишнього депутата місцевого парламенту Юрія Болбочану у кримінальній справі про шпигунство на користь Росії. Про це пише молдовське видання NewsMaker.

За словами одного з джерел видання, колишнього парламентарія затримали після обшуків, які силовики проводили у нього вдома 17 березня.

У постанові прокуратури про проведення обшуку (датована 25 лютого) зазначено, що кримінальне переслідування розпочато влітку 2016 року відповідно до ст. 337 "Зрада Батьківщині" і ст. 338 "Шпигунство" Кримінального кодексу Молдови. Справу веде прокуратура боротьби з організованою злочинністю і особливих справ. З постанови зрозуміло, що йдеться про зв'язок Болбочану з помічником військового аташе посольства Росії в Молдові Олександром Грудіним.

У постанові зазначається, що під час своїх зустрічей Грудін і Болбочану вдавалися до "суворих заходів конспірації". "Беручи до уваги події в Україні, не виключається можлива участь офіцерів російських спецслужб в організації або підтримці подій, спрямованих на дестабілізацію соціально-політичної ситуації в країні", - наголошується в документі прокуратури.

У документі сказано, що Служба інформації і безпеки Молдови також встановила, що Болбочану підтримує зв'язки з людьми, зацікавленими в отриманні інформації державної важливості, в тому числі з метою "дестабілізації соціально-політичної ситуації в країні". Проведення обшуків вдома в екс-депутата в постанові обґрунтовується необхідністю вилучення інформації, яка стосується засобів комунікації між цими людьми, мобільних телефонів, засобів фінансування та іншої інформації, яка може бути корисною для кримінального переслідування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram