ГоловнаСвіт

Фріланд звинуватила Росію в поширенні дезінформації про її сімю

У посольстві РФ в Оттаві не змогли ні підтвердити, ні спростувати ці повідомлення.

Фріланд звинуватила Росію в поширенні дезінформації про її сімю
Христя Фриланд
Фото: liberal.ca

Голова МЗС Канади Христя Фріланд звинуватила Росію в тому, що та поширює дезінформацію про її покійного діда українського походження, який нібито співпрацював із нацистами в окупованій Польщі.

Про це пише The Washington Post.

За даними видання, з моменту призначення Фріланд на посаду голови МЗС Канади в інтернеті за допомогою пропутінських сайтів, таких як Russian Insider і the New Cold War, були поширені статті про сімейну історію Фріланд.

"Типова стаття в Consortium News під назвою "Нацистський скелет у сімейній шафі" стверджує, що дід по лінії матері Фріланд Михайло Хом'як очолював українську газету, яка поширювала нацистську пропаганду в окупованому німцями Кракові в 40-х роках", - йдеться в матеріалі. Видання пише, що Хом'як емігрував у Канаду після війни, де став активним членом української громади в провінції Альберта і де пізніше народилася Фріланд. Він помер у 1984 році.

У відповідь на запитання про ці повідомлення Фріланд припустила, що це все зусилля, докладені Росією для дезінформації.

"Я не думаю, що це секрет. Американські офіційні особи публічно заявили і навіть Ангела Меркель публічно говорила, що були спроби з боку Росії дестабілізувати західні демократії, і я думаю, що не варто дивуватися, якщо ці зусилля були використані проти Канади", - підкреслила вона.

Представник посольства РФ в Оттаві Кирило Калінін заявив Washington Post, що не може ні підтвердити, ні спростувати ці повідомлення.

Як повідомляє видання, Фріланд, яка вільно володіє російською мовою і колись очолювала московське бюро Financial Times, вже давно має напружені відносини з російським урядом "через її активну підтримку України і її книги, які викривають вплив російських олігархів". Так, три роки тому Фріланд заборонили в'їзд в Росію разом з десятьма іншими відомими канадцями у відповідь на санкції, введені Канадою після окупації Росією Криму. І навіть після її призначення на посаду голови МЗС Канади Москва заявила, що не перегляне рішення про заборону в'їзду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram