ГоловнаСвіт

"Вишеградська четвірка" ухвалила свій "план для Європи"

Саміт ЄС у Римі відбудеться 25 березня.

"Вишеградська четвірка" ухвалила свій "план для Європи"
"Вышеградская четверка"

Голови урядів країн "Вишеградської групи" (Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина) прийняли спільну декларацію щодо майбутнього Європи до саміту ЄС у Римі.

Про це під час спільної прес-конференції з головами урядів "четвірки" заявила прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло, передає "Укрінформ"

"Ми прийняли сьогодні спільне рішення, декларацію щодо майбутнього Європи, яку разом, як "Вишеградська група", будемо представляти на саміті в Римі. Це план "Вишеградської групи" для Європи", - заявила Шидло.

За її словами, цей план передбачає необхідність реформування ЄС у зв'язку з негативними змінами в межах Співтовариства, а також в оточенні Євросоюзу.

"Ми підкреслюємо, що ключовим є збереження єдності ЄС. Кожна модель майбутньої співпраці повинна гарантувати цілісність, єдність спільного ринку Шенгенської зони і самого ЄС", - наголосила Шидло. Вона повідомила, що країни "четвірки" не погодяться на поділ усередині ЄС.

Також польський прем'єр висловила надію, що на Римському саміті ЄС голова Євроради Дональд Туск оголосить новий план для Європи, а не лише почнеться обговорення відповідного плану.

"Ми передаємо свої пропозиції і готові присвятити найближчі кілька днів для підготовки хорошого плану для Європи", - заявила Шидло.

Вона також зауважила, що в середині ЄС необхідно протидіяти протекціонізму на ринку праці і в транспорті, а також розвивати внутрішню і зовнішню безпеку ЄС.

"Необхідно посилити демократичний і національний контроль над законодавчими процесами в ЄС, зміцнити роль національних країн у процесі прийняття рішень в ЄС", - резюмувала польський прем'єр.

Саміт ЄС у Римі відбудеться 25 березня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram