ГоловнаСвіт

США допускають застосування військової сили проти КНДР, - WSJ

Стратегію Білого дому щодо КНДР переглянули близько двох тижнів тому.

США допускають застосування військової сили проти КНДР, - WSJ
Белый дом
Фото: EPA/UPG

Нова стратегія Білого дому щодо Північної Кореї включає в себе можливість використання військової сили або зміни режиму для боротьби із загрозою використання Пхеньяном ядерної зброї.

Про це пише The Wall Street Journal

Газета відзначила, що стратегію Білого дому щодо КНДР було переглянуто близько двох тижнів тому.

За інформацією видання, представники адміністрації президента США кілька разів говорили про можливість військового втручання під час нещодавніх переговорів з союзниками.

Зокрема, під час зустрічі з прем'єр-міністром Японії Сіндзо Абе в лютому представники США неодноразово відзначили, що в питанні КНДР "розглядаються всі варіанти", пише WSJ з посиланням на співрозмовника, обізнаного з перебігом переговорів. Ідеться про можливий удар по КНДР, якщо Пхеньян здасться готовим запустити міжконтинентальну балістичну ракету, заявив співрозмовник. За його словами, японська влада визнала такий сценарій "тривожним".

За інформацією WSJ, у середині лютого заступник радника з національної безпеки США провів зустріч, під якої попросив чиновників у військовій сфері подати пропозиції щодо Північної Кореї, включаючи "ідеї, які один чиновник назвав відверто такими, що виходять за межі стандартного підходу", серед яких були визнання КНДР ядерною державою, а також військові дії проти країни. Вони пізніше будуть представлені на розгляд президенту.

У середині лютого КНДР заявила про успішний запуск ракети середньої дальності Pukguksong-2, здатної нести ядерну боєголовку. Японія і США назвали запуск провокацією. Тоді у Вашингтоні розглядали декілька варіантів відповіді КНДР, включаючи посилення діючих санкцій.

На початку лютого міністр оборони США Джеймс Меттіс попередив, що Америка завдасть "ефективної і нищівної" відповіді, якщо Пхеньян використає ядерну зброю. "Будь-яка атака на США або наших союзників буде відбита, а на будь-яке використання ядерної зброї піде ефективна і нищівна відповідь", - заявив Меттіс.

На початку січня влада КНДР заявила про готовність запустити міжконтинентальну балістичну ракету, а дипломат, який втік з країни, раніше заявив виданню Yonhap, що КНДР має намір створити до 2018 ракету, здатну завдати ядерного удару по США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram