ГоловнаСвіт

Путін визнав провал антидопінгової системи в Росії

Президент РФ закликав російських фахівців прислухатися до зауважень Всесвітнього антидопінгового агентства.

Путін визнав провал антидопінгової системи в Росії
Путин
Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін заявив, що антидопінгова система РФ не спрацювала.

Про це повідомляє "Интерфакс".

"І це наша провина. Потрібно про це сказати прямо і визнати це", - закликав Путін.

За словами президента, російським фахівцям потрібно прислухатися до зауважень Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) і незалежної комісії під керівництвом Ричарда Макларена.

"Найголовніше полягає в тому, що ми повинні прислухатися, незважаючи на ці промахи в роботі незалежної комісії, до того, що вона зробила, до результатів її роботи. Ми повинні прислухатися до вимог ВАДА. Тому що треба визнати, що в нас є достовірні , виявлені випадки допінгу", - заявив Путін. Він додав, що такі випадки "неприйнятні".

Путін також закликав Слідком РФ та інші відомства провести розслідування випадків порушення антидопінгових правил і знайти винних. При цьому президент додав, що в Росії не існує державної системи підтримки прийняття допінгу спортсменами.

"Ще раз хочу підкреслити: в Росії ніколи не було, немає і, сподіваюся, ніколи не буде жодної державної системи підтримки допінгу. Навпаки, буде тільки боротьба з допінгом. (...) Претензії про те, що там на якихось пробах виявили якісь подряпини, - ми не розуміємо, що це за докази, тому що коли ми ці проби передавали, жодних претензій не було. Якби були претензії до якихось подряпин, то вони повинні були бути відзначені у відповідних протоколах. Нічого цього не було. Значить, вони (проби - ред.) десь зберігалися, і ми не несемо відповідальності за це зберігання", - заявив Путін.

В останні роки німецький канал ARD випустив кілька документальних фільмів, присвячених проблемі допінгу в російському спорті. Автором цієї серії фільмів є відомий німецький журналіст Хайо Зеппельт.

На підставі звинувачень, які пролунали у фільмах Зеппельта, Всесвітнє антидопінгове агентство (ВАДА) провело власне розслідування. У доповіді, підготовленій для організації юристом Ричардом Маклареном, йдеться про масштабну систему маніпуляцій з допінг-пробами в Росії із 2011 року.

Підставою для низки висновків стали звинувачення, висунуті цього року колишнім керівником московської антидопінгової лабораторії Григорієм Родченковим, який у травні розповів про систему підміни допінг-проб.

За підсумками доповіді ВАДА рекомендувала відсторонити Росію від участі в Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро. Міжнародний Олімпійський комітет вирішив не відстороняти російську збірну від участі в іграх в Ріо, які пройшли в серпні. Рішення про допуск спортсменів МОК надав спортивним федераціям.

В результаті МОК допустив до участі в іграх близько 270 російських спортсменів. Не змогла брати участь в іграх російська збірна з легкої атлетики.

МОК також ввів проти Росії санкції, які були продовжені на початку грудня 2016 року. В рамках режиму санкцій МОК не може організовувати або патронувати проведення будь-яких спортивних заходів чи зустрічей в Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram