ГоловнаСвіт

Міністром торгівлі США став мільярдер Вілбур Росс

Бізнесмен мав ділові зв'язки з Росією.

Міністром торгівлі США став мільярдер Вілбур Росс

Вища палата Конгресу США затвердила кандидатуру Вілбура Росса на посаду міністра торгівлі США в адміністрації президента Дональда Трампа.

79-річний мільярдер заробив свій статок на реструктуризації проблемних бізнесів, а тепер повинен виконати передвиборну обіцянку Трампа повернути робочі місця у сфері промисловості назад у США, повідомляє у вівторок, 28 лютого, агентство AFP.

Раніше Росс, який протягом передвиборної кампанії був радником Трампа з економічних питань, також мав ділові зв'язки з Росією. У 2014 році він став віце-головою ради директорів найбільшого на Кіпрі банку - Bank of Cyprus, який за рік до цього врятували від банкрутства шляхом фінансових вливань від країн єврозони і Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Bank of Cyprus є другим за величиною акціонером у зареєстрованій в Панамі компанії Lamesa Holding, що належить російському олігархові Віктору Вексельбергу, нагадує AFP.

Попередником Росса на посаді віце-голови був Володимир Стржалковський, у минулому співробітник КДБ, якого вважають близьким до президента РФ Володимира Путіна. Раніше РБК писав, що до 2015 року Росс і Стржалковський разом працювали в кіпрському банку, а також підтримували дружні особисті стосунки.

У середині лютого 2017 року група сенаторів-демократів звернулася до Росса з письмовим проханням роз'яснити, чи пов'язаний Bank of Cyprus якось з основною компанією Дональда Трампа Trump Organization, а також розповісти, чи контактував Росс з кимось із російських офіційних осіб у період передвиборної кампанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram