ГоловнаСвіт

Голландський депутат агітував проти УА Україна-ЄС за допомогою псевдоукраїнської команди, - NYT

"Було дуже зручно показувати, що не всі українці задоволені" УА Україна-ЄС.

Голландський депутат агітував проти УА Україна-ЄС за допомогою псевдоукраїнської команди, - NYT
Гарри Ван Боммель
Фото: EPA/UPG

Депутат-соціаліст нижньої палати нідерландського парламенту Гаррі Ван Боммель, який виступав проти ратифікації Угоди про асоціацію України з Євросоюзом, у своїй антиукраїнській агітації користувався підтримкою союзників зі спеціальної "української команди", яка насправді складалася переважно з росіян і російськомовних вихідців з України, які симпатизують Кремлю, але називалися українцями.

Про це пише The New York Times.

За даними видання, проросійські пропагандисти відвідували громадські зібрання, виступали на телебаченні і використовували соціальні медіа, щоб показати голландцям, що прозахідний уряд України насправді є урядом "кровожерливої клептократії", негідним голландської підтримки.

Сам Ван Боммель зазначив, що "було дуже зручно показувати, що не всі українці задоволені" УА Україна-ЄС.

Разом з тим, як зазначає NYT, залишається незрозумілим, керували "українською командою" безпосередньо з Москви чи це були просто прихильники Кремля. Ван Боммель заявив, що ніколи не уточнював інформацію про їхні особи.

"Я ніколи не зазирав у їхні паспорти. Якщо люди підтримують нашу політичну платформу, ми їм раді", - сказав парламентарій. Ван Боммель в одному з інтерв'ю відкинув звинувачення в поширенні російської пропаганди, а також заявив, що не намагався захистити позицію Росії.

Міхіл Шерфас, член парламенту від Лейбористської партії, прихильник Угоди про асоціацію з Україною, заявив, що такі люди, як Ван Боммель, пропагували наратив, який "слово в слово використовував би прес-секретар Кремля". "Це дійсно шокувало, люди називалися українцями, а насправді були росіянами", - зазначив Шерфас.

Одним з членів "української команди" виявився 26-річний виходець із Москви Микита Ананьєв, який відвідав близько 15 заходів під час кампанії проти ратифікації УА Україна-ЄС, на яких виступав проти України і назвав позицію ЄС щодо Росії несправедливо негативною. При цьому NYT зазначає, що зараз Ананьєв є головою Асоціації російських студентів у Голландії.

Як пише NYT, після втручання росіян у перебіг референдуму в Нідерландах влада країни побоюється втручання РФ у парламентські вибори, які повинні відбутися 15 березня.

Торік на референдумі у квітні голландці проголосували проти ратифікації УА Україна-ЄС.

Нідерландський референдум заблокував остаточну ратифікацію українсько-європейської угоди про асоціацію і ЗВТ. Процес зрушив із місця лише після того, як країни ЄС прикріпили до документа додаткову заяву про те, що угода не означає перший крок України до членства в Євросоюзі і не зобов'язує європейські країни допомагати Києву у сфері безпеки. Сенат Нідерландів розгляне ратифікацію угоди про асоціацію після 15 березня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram