ГоловнаСвіт

У Південній Кореї голову Samsung заарештували у справі про корупцію

Його звинувачують у незаконній передачі коштів у фонди, підконтрольні подрузі президента Пак Кин Хе.

У Південній Кореї голову Samsung заарештували у справі про корупцію

Одного з найбагатших бізнесменів Південної Кореї, віце-президента і фактичного голову компанії Samsung Electronics Лі Чже Йона заарештовано у зв'язку з корупційним скандалом, який призвів до імпічменту президента країни Пак Кин Хе.

Про це повідомляє російська служба Бі-бі-сі.

Його звинувачують у незаконній передачі коштів у фонди, підконтрольні Чхве Сун Сіль - подрузі президента Південної Кореї Пак Кин Хе.

За версією слідства, Чхве Сун Сіль незаконно змушувала великий бізнес робити багатомільйонні пожертвування у два пов'язані з нею неурядові фонди. Саме з розслідування діяльності цих фондів почався корупційний скандал, який призвів до імпічменту.

У січні Лі допитували протягом 22 годин, однак тоді слідство не знайшло достатніх підстав для взяття його під варту. Тоді суд відхилив запит на його арешт, але, як повідомляють, з того часу з'явилися нові докази.

"У світлі нових доказів і нового звинувачення ухвалено, що арешт - необхідний запобіжний захід", - йдеться в повідомленні прес-служби суду в Сеулі.

За версією звинувачення, Лі перерахував 41 млрд вонів ($36 млн) в один з фондів Чхве Сун Сіль, щоб уряд заплющив очі на передачу керівного поста в корпорації у спадок. Слідство не виключає, що пожертвування можна розцінити як хабар.

Представники компанії також визнали, що пожертвували понад 20 млрд вонів двом фондам, але спростували, що мали на меті отримати якийсь зиск. Лі також раніше визнав, що Samsung придбав дочці Чхве Сун Сіль коня для занять кінним спортом, про що він тепер жалкує.

Лі Чже Йон формально займає посаду віце-президента Samsung. Однак після того як його батько і президент компанії Лі Гон Хі переніс інфаркт, Лі Чже Йон вважається фактичним головою корпорації.

Нагадаємо, 9 грудня парламент Південної Кореї проголосував за імпічмент президента Пак Кин Хе. Виконувачем обов'язків президента призначили прем'єр-міністра країни Хван Ге Ану.

Пак Кин Хе звинувачують у заступництві своїй близькій подрузі Чхве Сун Сіль, підозрюваній у зловживанні дружніми зв'язками з президентом для примусу південнокорейських компаній до багатомільйонних пожертвувань на користь, імовірно, благодійних організацій. Двох колишніх президентських помічників також підозрюють у передачі їй секретної інформації. Опозиція стверджує, що Пак Кин Хе порушила конституцію країни, дозволивши своїй подрузі втручатися у справи державного управління.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram