ГоловнаСвіт

Росія таємно розгорнула крилаті ракети, порушивши договір із США, - NYT

У 2014 році адміністрація Обами звинувачувала РФ у порушенні договору.

Росія таємно розгорнула крилаті ракети, порушивши договір із США, - NYT
Фото: EPA/UPG

Росія таємно розгорнула нові крилаті ракети, порушуючи російсько-американський Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на джерела в адміністрації президента США.

За даними видання, в Росії є два дивізіони заборонених договором крилатих ракет. Один з них розташований на полігоні Капустін Яр в Астраханській області. Це відомий ще за часів Радянського Союзу полігон, де випробовують балістичні ракети.

Інший в грудні 2016 року був переведений на іншу військову базу.

Про його місце розташування не повідомляється.

На думку американських чиновників, мова йде про ракети SSC-X-8.

У кожному дивізіоні чотири мобільні пускові установки і великий запас ракет. Пускова установка водночас нагадує установку для ракетних комплексів "Іскандер", які дозволені договором.

Видання зазначає, що адміністрація президента США Барака Обами наполягала на неприпустимості тестування ракети, проте Росія продовжила розгортання повністю автоматизованої бойової системи.

У 2014 році адміністрація Обами звинувачувала Росію в порушенні договору у зв'язку з випробуванням балістичної ракети середньої дальності класу "земля-земля". У Москві звинувачення називали голослівними.

Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності був підписаний президентом СРСР Михайлом Горбачовим і президентом США Рональдом Рейганом у 1987 році. Сторони зобов'язалися не виробляти, не випробовувати і не розгортати крилаті, а також балістичні ракети наземного базування середньої (від 1000 до 5500 кілометрів) і малої (від 500 до 1000 кілометрів) дальності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram