ГоловнаСвіт

Human Rights Watch звинуватила сили Асада в застосуванні хімзброї в Алеппо

Правозахисники закликали ввести санкції щодо вищих осіб командування сирійської армії. 

Human Rights Watch звинуватила сили Асада в застосуванні хімзброї в Алеппо

Сирійська армія  щонайменше вісім разів застосовувала хімічну зброю в контрольованих опозицією районах Алеппо в період із 17 листопада до 13 грудня 2016 року.

Про це повідомляє міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch.

Група дійшла такого висновку на основі телефонних і очних інтерв'ю зі свідками, а також аналізу відеоматеріалів, фотографій і постів у соціальних мережах. За даними організації, урядові вертольоти скидали хлор на житлові райони Алеппо, в результаті чого загинули дев'ять мирних жителів, четверо з яких діти, близько 200 людей постраждали.

HRW закликала ввести санкції щодо вищих осіб командування у зв'язку із застосуванням хімічної зброї в Алеппо.

Водночас, у повідомленні правозахисників наголошується, що без лабораторних досліджень складно визначити, яка саме речовина застосовувалося. Висновок про те, що це був хлор, зробили з розповідей постраждалих і медиків про запах, зовнішні ознаки та симптоми. 

HRW також зазначає, що не має фактів, які підтверджують причетність Росії до випадків застосування хімзброї. При цьому організація наголошує, що російська авіація брала вирішальну участь у наступі на Алеппо.

У листопаді HRW опублікувала доповідь, у якій говорилося, що авіанальоти російської та сирійської авіації в провінції Ідліб 26 жовтня можуть бути військовим злочином. Цього дня, за повідомленням ЮНІСЕФ, стався обстріл школи, в результаті якого загинули 22 дитини і шестеро вчителів. Міноборони РФ традиційно відкинуло всі звинувачення і назвало доповідь "вкиданням". У відомстві стверджують, що жодних слідів бомбардування комплексу будівель школи зафіксовано не було.

Нагадаємо, раніше в лютому турецьке агентство Anadolu повідомило, що сирійська армія застосувала хімзброю проти опозиції.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram