ГоловнаСвіт

Атлантична рада оприлюднила доповідь про дії Росії і Асада в Алеппо

Аналітики досліджували всі етапи битви за Алеппо.

Атлантична рада оприлюднила доповідь про дії Росії і Асада в Алеппо
Фото: EPA/UPG

Впливовий у США неурядовий аналітичний центр Atlantic Council опублікував звіт під назвою Breaking Aleppo, присвячений військовим злочинам у Сирії. На 70 сторінках описуються епізоди боїв і бомбардувань міста, а в центрі уваги перебувають дії Росії, повідомляє ТСН.

Серед основних авторів доповіді згадується Елліот Хіггінс, керівник групи розслідувань Bellingcat. Також "Атлантична рада" посилається на дані Syrian Network for Human Rights, зокрема щодо 4 тисяч скинутих на Алеппо протягом 2016 року так званих "бочкових бомб" – некерованих кустарних вибухових приладів низької точності попадання, які забрали життя 506 мирних жителів.

Крім того, наводяться дані експертів ООН з вивчення супутникових фото Алеппо, за якими були оцінені масштаби руйнувань - 33,5 тисячі об'єктів. "Кожен невибірковий напад вартий розслідування", - зазначили автори документа, однак при цьому зазначили, що заради лаконічності досліджували тільки атаки на лікарні, а також використання хімічної зброї та касетних бомб.

У звіті наголошується, що сирійські військові не менш як 8 разів використовували хлор, який скидали в спеціальних ємностях з вертольотів прямо на житлові квартали,  підконтрольні опозиції частині міста. Президент Башар Асад неодноразово заперечував використання хімічної зброї, яке порушувало б численні міжнародні конвенції, підписані, зокрема, Сирією і РФ. Але в документі наводяться свідчення очевидців, наприклад, працівників медичної служби Алеппо, які стверджують зворотне.

Крім того, автори доповіді звернули увагу, що хімічна зброя використовувалася на тих напрямках, де починався наступ урядових сил.

"Характер атак свідчить, що вони були координовані з військовою стратегією з повернення Алеппо, а не роботою кількох злочинних елементів", - зазначається в документі.

Доказів безпосереднього використання хлору військовими силами Росії немає, зазначають автори звіту, проте вони ж додають, що армія РФ "як військовий союзник Дамаска отримала вигоду від використання хімічної зброї військовими Сирії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram