ГоловнаСвіт

Трамп пообіцяв поважати "політику одного Китаю"

Американський президент отримав запрошення до Китаю.

Трамп пообіцяв поважати "політику одного Китаю"
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп в першій телефонній розмові з головою КНР Сі Цзіньпіном після вступу на посаду погодився поважати "політику одного Китаю", повідомив Білий дім.

Як наголошено в заяві, бесіда двох лідерів, що не анонсувалася заздалегідь, була "тривалою і надзвичайно щирою".

Раніше Трамп говорив, що може відмовитися від політики невизнання Тайваню як незалежної держави. Він також згадував про можливість обговорити це питання з керівництвом Китаю в рамках підготовки до укладення торговельної угоди.

Телефонна розмова з Сі Цзіньпіном відбулася через три тижні після інавгурації Трампа на посаді президента, за цей час - 21 день - Трамп уже встиг переговорити по телефону або зустрітися особисто з низкою світових лідерів.

У заяві Білого дому також ідеться, що голови двох держав запросили один одного відвідати США і Китай відповідно.

Як нагадує Бі-бі-сі, Трамп завжди критично висловлювався про владу Китаю, звинувачуючи їх у нечистих іграх з курсом юаня, що дозволяють штучно підтримувати низькі ціни на китайські товари. Він також говорив, що китайці витісняють американців з американського ринку праці.

В останні місяці Трамп зробив кілька неоднозначних випадів щодо таких болісних для Пекіна питань, як статус Тайваню і Південно-Китайського моря. Він також викликав обурення китайської сторони тим, що поговорив по телефону з лідером Тайваню Цай Інвень, що стало першою такою розмовою між лідерами Тайваню і США за кілька десятиліть.

Китай вважає Тайвань провінцією, що відкололася, і наполягає на возз'єднанні, навіть якщо для цього буде потрібно застосування сили. США розірвали формальні зв'язки з Тайванем у 1979 році.

Після своєї розмови з Тайванем Трамп також виступив із критикою політики "одного Китаю", в рамках якої США дипломатично визнають позицію Пекіна про існування тільки одного китайського уряду.

Незабаром після інавгурації адміністрація Трампа пообіцяла не допустити, щоб Китай зайняв території у Південно-Китайському морі.

Пекін увесь цей час стримано реагував на те, що відбувається, висловивши "серйозну заклопотаність" позицією Дональда Трампа щодо політики "одного Китаю" і закликавши США підтримувати тісні зв'язки з Китаєм.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram