ГоловнаСвіт

Постпред США в ООН дала жорстку відповідь Росії на спроби "протестувати проти позиції США" шляхом ескалації на сході України

Заява стала несподіванкою для Росії і її представника в ООН Віталія Чуркіна.

Постпред США в ООН дала жорстку відповідь Росії на спроби "протестувати проти позиції США" шляхом ескалації на сході України
Хейли на заседании совбеза ООН
Фото: EPA/UPG

Заява постпреда США в ООН Нікі Хейлі про антиросійські санкції міжнародна спільнота сприйняла як перший чіткий сигнал адміністрації Дональда Трампа Росії щодо політики Вашингтона з приводу російсько-українського конфлікту.

Про це йдеться в статті "Небезпечна недипломатичність. Як хамство Чуркіна в Радбезі ООН Україні допоможе" на LB.ua.

"Виступ новопризначеного спецпредставника США можна вважати знаковим - він став першою публічною заявою з приводу українсько-російського конфлікту й агресії РФ представника нової американської адміністрації. Факт заяви Хейлі про антиросійські санкції міжнародна спільнота сприйняла як перший чіткий сигнал адміністрації Дональда Трампа щодо політики США з питання російсько-українського конфлікту", - пише керівник міжнародного відділу LB.ua Ігор Соловей.

За його інформацією, чітка позиція США на підтримку України щодо протистояння на сході України з питання санкцій, а також щодо Криму стала великою несподіванкою для Росії і особисто постпреда Віталія Чуркіна.

Він нагадав, що в своєму виступі постпред США Нікі Хейлі чітко підкреслила, що РФ здійснює агресію проти України. Вона акцентувала, що США хочуть кращих відносин з РФ, проте дії Москви в Україні неприйнятні і заважають цьому. Хейлі засудила окупацію і військове вторгнення РФ, а також наголосила, що Крим є територією України. Також вона зауважила, що введені проти РФ санкції за тимчасову окупацію Криму залишаться чинними до звільнення півострова.

"Заява постпреда США посилає жорстку відповідь Росії на її спроби «протестувати проти позиції США» шляхом ескалації на сході України", - цитує Соловей співрозмовників LB.ua в дипломатичних колах.

Відзначають також, що Державний департамент США планував виголосити свою програмну промову з викладом позиції нової адміністрації США щодо подій на сході України 21 лютого 2017 року, під час проведення засідання Радбезу ООН на тему "Конфлікти в Європі". Однак ескалація в Авдіївці та ефективні дії України щодо скликання засідання РБ змусили американську сторону перенести цю програмну промову на 2 лютого 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram