ГоловнаСвіт

Італія і ЄС зобов'язалися фінансувати табори мігрантів у Лівії

Управління верховного комісара ООН у справах біженців розкритикувало угоду щодо мігрантів.

Італія і ЄС зобов'язалися фінансувати табори мігрантів у Лівії
Нелегальные мигранты из Ливии
Фото: EPA/UPG

Італія і Євросоюз підписали угоду, згідно з якою вони зобов'язуються фінансувати табори для мігрантів на території Лівії.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Свої підписи під документом поставили італійський прем'єр-міністр Паоло Джентілоні і його лівійський колега Фаїз Сарадж. Крім виділення коштів, Італія також забезпечить підготовку персоналу таборів і підрозділів, що борються з контрабандним перевезенням мігрантів, і надасть їм необхідне спорядження. Крім того, Рим забезпечить лівійців необхідною кількістю медикаментів. Італійський уряд пообіцяв також надати підтримку уряду Сараджа, що бореться з ісламістами.

Згідно з умовами угоди, мігранти перебуватимуть у таборах до тих пір, "поки вони не будуть депортовані або добровільно не погодяться повернутися в країну, з якої прибули". Операцію схвалили всі європейські лідери: вони сподіваються, що це допоможе зупинити потік мігрантів через Середземне море.

Управління верховного комісара ООН у справах біженців вже розкритикувало договір: його представники вважають, що насильницьке розміщення мігрантів у таборах означає, що вони будуть жити у свідомо поганих умовах і з ними будуть погано поводитися. Як вказують представники ООН, в уже наявних таборах зафіксовано випадки примусу мігрантів до праці, тортури і зґвалтування.

Нагадаємо, мігрантська криза в ЄС почалася 2015 року після того, як у результаті угоди з Туреччиною було перекрито так званий Балканський маршрут через країни південно-східної Європи. Основний потік мігрантів вирушив через Лівію. В основному це жителі західноафриканських країн, які намагаються дістатися до Італії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram