ГоловнаСвіт

Росія використовує "політичних хакерів" для дестабілізації Молдови, - дослідження

Експерти звертають увагу і на те, що в Росії сьогодні немає фінансів для надання допомоги невизнаному Придністров'ю.

Росія використовує "політичних хакерів" для дестабілізації Молдови, - дослідження
Фото: EPA/UPG

У 2017 році Російська Федерація намагатиметься дестабілізувати ситуацію в Молдові, використовуючи для цього лояльні їй політичні сили, або шляхом "реанімації" так званого "Меморандуму Козака" з Придністровського врегулювання, який може призвести до федералізації Молдови.

Про це йдеться в представленому в Кишиневі дослідженні "Ризики 2017 року" Інституту розвитку і соціальних ініціатив "Viitorul", повідомляє Укрінформ.

"У Росії не так багато інструментів політичного впливу на Молдову, проте вона серйозно інвестує в молдовські ЗМІ і має певний вплив на частину політичної еліти лояльної до Росії. Певні ризики приховує в собі і реанімація знаменитого "Меморандуму Козака", справжня мета якого - федералізація Молдови. Таким чином, для дестабілізації ситуації можуть бути використані так звані "політичні хакери", - підкреслюють автори дослідження.

Експерти звертають увагу і на те, що в Росії сьогодні немає фінансів для надання допомоги невизнаному Придністров'ю, тому вона спробує просувати ідею федералізації шляхом надання Придністров'ю особливого статусу у складі федеративної Молдови.

Як відомо, "Меморандум Козака" був підготовлений Росією в 2003 році за ініціативою російського політика Дмитра Козака. Керівництво Молдови тоді відмовилася підписати його, мотивуючи це тим, що документ приховував у собі ризики для національної безпеки.

Президент Молдови Ігор Додон заявив під час січневого візиту в Москву про можливу реанімацію "Меморандуму Козака".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram