ГоловнаСвіт

Туреччина пригрозила розірвати угоду щодо мігрантів у разі невидачі втікачів-солдатів

В Анкарі вважають, що Греція захищає і переховує турецьких змовників. 

Туреччина пригрозила розірвати угоду щодо мігрантів у разі невидачі втікачів-солдатів
Мевлют Чавушоглу
Фото: EPA/UPG

Туреччина вимагає від Греції видати вісьмох солдатів-утікачів, пообіцявши в разі відмови розірвати угоду з Грецією щодо мігрантів.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Ми вимагаємо, щоб грецька влада знову спробували добитися їх видачі, - заявив глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу. - Це політичне рішення, Греція захищає і переховує змовників. Подивимося, що можна зробити. Ми свого часу підписали угоду з питань біженців, і однією з її частин була домовленість із Грецією про взаємну видачу нелегальних мігрантів. Ми розглядаємо варіант скасування цієї угоди".

Причиною розбрату стали вісім турецьких військовослужбовців, які втекли до Греції після провалу спроби військового перевороту 15 липня 2016 року. Грецьким прикордонникам вони пояснили, що побоюються за своє життя. Верховний суд Греції, розглянувши їхні справи, відмовив Туреччині в екстрадиції змовників.

7 березня 2016 року в Брюсселі між Туреччиною і Євросоюзом було досягнуто угоди, згідно з якою Анкара зобов'язалася приймати назад усіх без винятку біженців, що потрапляють до  Греції транзитом через турецьку територію. Натомість Туреччині був обіцяний безвізовий режим з країнами Євросоюзу, прискорення перемовин про інтеграцію з ЄС та виділення фінансової допомоги на подолання міграційної кризи.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram