ГоловнаСвіт

Могеріні констатувала зростання антисемітизму в Європі

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту щороку відзначається 27 січня.

Могеріні констатувала зростання антисемітизму в Європі
Федерика Могерини
Фото: EPA

Глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні констатувала зростання нападів на євреїв у Європі.

Про це йдеться в заяві, поширеній від її імені у зв'язку з міжнародним Днем пам'яті жертв Голокосту.

"Антисемітизм не зник, і європейські євреї занадто часто зазнають нападок. Дискримінація на етнічному та релігійному ґрунті наростає, що викликає занепокоєність", - ідеться в документі.

У заяві також мовиться про необхідність дбайливого ставлення до пам'яті жертв Голокосту і відповідальності перед майбутніми поколіннями європейців за збереження миру і різноманіття в Європі.

23 січня повідомлялося, що хорватські євреї заявили про намір бойкотувати офіційні заходи в День пам'яті жертв Голокосту через бездіяльність влади щодо акції спілки ветеранів війни за незалежність Хорватії. У жовтні 2016 року вони встановили меморіальну плиту в місті Ясеновац пам'яті своїх товаришів, полеглих 1991-95 рр. у боях з частинами Югославської народної армії і сербської самооборони. Крім прізвищ полеглих, на плиті викарбувані слова вітання, яке використовувалося хорватськими ультраправими бойовиками-усташами, що знищили в роки Другої світової війни в концтаборі Ясеновац десятки тисяч євреїв, сербів, циганів і хорватів-антифашистів. 

 

Голокост - масове знищення євреїв, що проживали на території Німеччини, її європейських союзників і окупованих ними землях у роки перед Другою світовою війною і протягом самої війни. Вважається, що в ході його загинули близько 6 млн чоловік.

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту щороку відзначається 27 січня. Цього дня в 1945 році бійці Червоної армії звільнили найбільший нацистський концтабір Освенцим, в якому були знищені близько 1,4 млн осіб, з них 1,1 млн - євреї.

Як повідомлялося раніше сьогодні, у письменника-антисеміта відібрали орден.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram