ГоловнаСвіт

У Раді пропонують перенести посольство України в Ізраїлі в Єрусалим

Зараз посольства країн світу в Ізраїлі розташовані в Тель-Авіві.  

У Раді пропонують перенести посольство України в Ізраїлі в Єрусалим

У Верховній Раді зареєстрували законопроект 5715 про перенесення посольства України з Тель-Авіва до Єрусалиму.

Відповідний законопроект подав народний депутат від "Волі Народу"  Олександр Фельдман.

Законопроект повинні розглянути в комітеті закордонних справ, бюджетному комітеті і в комітеті щодо запобігання корупції.

Як повідомлялося раніше, 22 січня, через день після своєї інавгурації, Трамп провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу, і ці переговори були "дуже хорошими". Також у Білому домі повідомили, що США перебувають "на початковому етапі" обговорення планів з перенесення свого посольства в Ізраїлі з Тель-Авіва до Єрусалима.

При цьому екс-президент США Барак Обама різко критикував позицію Ізраїлю щодо програми поселень у населеному палестинцями Східному Єрусалимі і на Західному березі річки Йордан. За кілька годин до інавгурації Трампа 20 січня  Обама встиг перевести палестинцям  $ 221 млн.

Раніше, 23 грудня, Радбез ООН ухвалила резолюцію, з вимогою до Ізраїлю "негайно і цілком припинити будівництво єврейських поселень на окупованих палестинських територіях, включаючи Східний Єрусалим".

Ухвалення цього документа стало можливим завдяки тому, що США, всупереч багаторічній практиці, несподівано відмовилися від права вето і лише утрималися при голосуванні.

Україна була в числі країн, які підтримали документ. Після цього прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху прийняв рішення скасувати візит прем'єр-міністра України  Володимира Гройсмана, який планувався на 27-28 грудня. МЗС України викликав посла Ізраїлю для пояснень.

Зараз посольства країн світу в Ізраїлі розташовані в Тель-Авіві. Після того, як у серпні 2006 року уряд Коста-Ріки оголосив про переведення свого посольства з Єрусалима в Тель-Авів, а 25 серпня того ж року уряд Сальвадору наслідував його приклад, в Єрусалимі не залишилося дипломатичних місій іноземних держав.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram