ГоловнаСвіт

Хакери розповіли про злом сайту російського центру «Катехон», який веде інформаційну війну проти України

Знайдено дані на більш ніж чотирьох тисяч прихильників «Новоросії».

Хакери розповіли про злом сайту російського центру «Катехон», який веде інформаційну війну проти України
Фото: autocentre.ua

Хактивісти Українського Кіберальянсу (UkrainianCyberAlliance - UCA) розповіли про злом корпоративного сайту російського аналітичного центру «Катехон», який веде інформаційну війну проти України.

Розповідь представника UCA, хактивіста групи «FalconsFlame» про проведену операцію, публікує «InformNapalm».

За словами хактивіста, рік тому в соціальній мережі ВКонтакте були виявлені активні проросійські групи, проаналізовано зв'язки між профілями і активність користувачів. Це додало ясності для вибору цілей.

«Однією з таких цілей став російський аналітичний центр «Катехон», який позиціонує себе як «незалежну спільноту експертів». До наглядової ради аналітичного центру «Катехон» входять такі одіозні особистості, як російський мільярдер Костянтин Малофєєв, який є одним з фінансових спонсорів російської агресії на Донбасі, радник президента РФ Сергій Глазьєв, член Ради Федерації РФ Андрій Клімов і кілька російських генералів. Також до ради «Катехон» входить відомий російський громадський діяч, «войовничий філософ» Олександр Дугін», - сказав він.

Для ознайомлення з «внутрішньою кухнею» російських пропагандистів UCA отримали доступ до корпоративного сайту «Катехон» і деякий час спостерігали за спробами адміністраторів відновити доступ до ресурсу. Йшлося про якийсь «шостий поверх», себе вони називали «співробітниками», ділилися заходами безпеки і прирівнювали винуватців до «працівників».

Також було виявлено всіх керівників цієї організації та проаналізовано їхні зони відповідальності. «Так ми потрапили і у «внутрішню кухню» спільноти «НовороссИнформ». В якій група пропагандистів також фокусувалася на впливі на інформаційне поле України», - розповів представник кіберальянсу.

«Звичайно, ці товариші були на рівень нижчі від винахідників «розп'ятого хлопчика» у Слов'янську і не світилися на федеральних каналах РФ. Але з іншого боку, вони працювали безпосередньо з російськими бойовиками в полях, а польові гравці також є важливою ланкою пропаганди. Той самий випадок, коли для розуміння внутрішньої кухні дій Росії на Донбасі вам як «язик» не потрібен російський генерал, а можна просто читати листування якогось рядового сержанта чи рядового пропагандиста ватних пабліків», - додав він.

До слова, іноді редактори і пересічні пропагандисти починали здогадуватися, що перебувають під ковпаком, і тоді починалося «полювання на відьом», вони судомно шукали ворогів у своєму оточенні. І навіть писали про злом у себе на сайті. «Зізнаємося, ми їм у цьому неабияк допомагали і сіяли «зраду» в лавах опонентів», - повідомив хактивіст.

Відчувши недобре, деякі з фігурантів навіть поспіхом просилися в Росії за програмою переселення, але харківське консульство зволікало з видачею документів. Однак багато хто і так уже мав російський паспорт і працював з Росії.

У результаті тривалого спостереження за всією цією групою Дугіна, шанувальниками євразійства і адміністраторами пабліків «Новоросії» була виявлена ціла мережа проросійських агентів, дані про яких Кіберальянс анонімно передав українським силовикам. «Нам дуже допомагала систематична робота наших опонентів. От, скажімо, файл, отриманий від Володимира Прокопенка, в якому зібрано дані на більш ніж чотирьох тисяч прихильників «Новоросії», які подавали дані для зарахування в ополчення чи для роботи на агентурних засадах на росіян», - повідомив він.

«Проти України громадяни Росії ведуть систематичну інформаційну війну, паралельно займаючись вербуванням добровольців для війни. Усю цю роботу координують і оплачують росіяни (політики, спецслужби, бізнесмени і т.д.)», - цитує InformNapalm хакера «FalconsFlame».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram