ГоловнаСвіт

В ООН стурбовані будівництвом нових єврейських поселень на Західному березі

Міноборони Ізраїлю оголосило про будівництво 2,5 тис. одиниць житла на окупованих територіях.

В ООН стурбовані будівництвом нових єврейських поселень на Західному березі
Израильские поселения на Западном берегу
Фото: EPA/UPG

Генсек ООН Антоніу Гутерреш висловив глибоку заклопотаність у зв'язку з рішенням влади Ізраїлю розширити будівництво єврейських поселень на Західному березі річки Йордан.

Як повідомляє ВВС, представник генсека зазначив, що ООН вважає таке будівництво незаконним і що такі дії Ізраїлю перешкоджають встановленню миру.

Також повідомляють, що у вівторок, 24 січня, Міноборони Ізраїлю оголосило про будівництво ще 2,5 тис. одиниць житла в єврейських поселеннях на Західному березі. Значна частина будинків буде побудована в уже наявних поселеннях. Близько 100 будинків зведуть у поселенні Бейт-Ель, яке, за даними ізраїльських ЗМІ, отримало фінансування від сім'ї зятя президента США Джареда Кушнера.

У неділю, 22 січня, Ізраїль схвалив будівництво 566 будинків і квартир у трьох єврейських кварталах у Східному Єрусалимі. Палестинці ж хочуть, щоб східна частина Єрусалима стала столицею їхньої майбутньої держави. Ізраїль вважає Єрусалим своєю єдиною і неподільною столицею, хоча цього не визнає практично жодна країна.

Ізраїльська влада заявляє, що будівництво нових будинків необхідне у зв'язку з природним зростанням населення в анклавах.

Як зазначає ВВС, уряд Ізраїлю ухвалює такі рішення, явно відчуваючи за спиною підтримку президента США Дональда Трампа. Нагадаємо, раніше цього тижня МЗС Ізраїлю назвало Трампа "справжнім другом у Білому домі".

Також нагадаємо, що наприкінці грудня Радбез ООН зажадав від Ізраїлю припинити будівництво поселень у Палестині.

Документ підтримали всі члени РБ, крім США, які утрималися. П'ять років тому під час розгляду аналогічної резолюції Вашингтон наклав вето.

Резолюція спричинила негативну реакцію влади Ізраїлю. Нетаньяху назвав її "упередженою" і "ганебною", а також ще наприкінці грудня доручив переглянути відносини з ООН.

Окрім того, Ізраїль ухвалив низку дипломатичних заходів щодо країн, які підтримали резолюцію. Саме з цієї причини було скасовано візит до Ізраїлю українського прем'єра Володимира Гройсмана.

У 1967 році під час Шестиденної війни Ізраїль окупував Західний берег річки Йордан і почав будівництво єврейських поселень. ООН вважає таку діяльність на цій території незаконною - вона суперечить міжнародному законодавству.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram