ГоловнаСвіт

Китай візьме на себе світове лідерство за потреби, - МЗС КНР

У Пекіні нагадали про роль КНР у розвитку світової економіки.

Китай візьме на себе світове лідерство за потреби, - МЗС КНР
Фото: thediplomat.com

Китай не домагається світового лідерства, але, можливо, муситиме взяти на себе цю роль у разі потреби.

Про це заявив представник МЗС КНР Чжан Цзюнь (Zhang Jun) після того, як президент США Дональд Трамп у своїй першій промові заявив, що для нього "Америка - головне", повідомляє агентство Рейтер.

Раніше під час промови на Всесвітньому економічному форумі в Давосі голова КНР Сі Цзіньпін дав зрозуміти, що Китай є лідером глобалізованого світу, а серйозні проблеми можуть бути вирішені лише за допомогою міжнародного співробітництва. Крім того, Сі закликав країни чинити опір ізоляціонізму, попередивши про бажання Пекіна відігравати більшу роль на глобальній сцені.

За словами Чжана, Китай зараз не має планів домагатися світового лідерства. "Якщо хто-небудь сказав би, що Китай відіграє провідну роль у світі, я сказав би, що це не Китай прагне на передову, а що лідери відступили, залишивши місце для Китаю", - заявив китайський дипломат.

При цьому представник МЗС КНР зазначив, що якщо Китаю все ж доведеться взяти на себе цю провідну роль, то він візьме на себе і відповідальність. Чжан нагадав, що Китай є другою за величиною економікою світу й інші країни покладаються на нього у своєму економічному зростанні.

У МЗС КНР також підкреслили, що дуже задоволені заявою Трампа про намір посилити роль США у відновленні світової економіки і збільшити зростання ВВП США до 4%.

Нагадаємо, що раніше в січні голова КНР запропонував заборонити ядерну зброю в усьому світі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram