ГоловнаСвіт

У Туреччині прийнято реформу, яка дозволить Ердогану залишитися при владі до 2029 року

Конституційний референдум має відбутися навесні 2017 року.

У Туреччині прийнято реформу, яка дозволить Ердогану залишитися при владі до 2029 року
Фото: EPA/UPG

Парламент Туреччини в ніч на суботу, 21 січня, прийняв проект конституційної реформи, яка посилить повноваження президента і потенційно дозволить Реджепу Ердогану залишитися при владі до 2029 року.

На підтримку пакету законопроектів, що передбачають внесення 18 змін у текст основного закону країни, виступили 339 депутатів за 330 мінімально необхідних, пише агентство "Анадолу". Реформа має бути затверджена на загальнонародному референдумі, який, як планується, відбудеться наприкінці березня або початку квітня 2017 року.

Пакет змін передбачає збільшення кількості депутатів з 550 до 600, водночас скасовується практика перевиборів і вводиться система "запасних" депутатів; президент стає главою державної системи, він отримає повноваження щодо призначення віце-президентів, міністрів і високопоставлених чиновників; президент буде ухвалювати рішення про створення, розформування, повноваження, обов'язки та структуру міністерств; президент отримає право на оголошення надзвичайного стану та встановлення його режиму; рішення про проведення повторних виборів зможуть ухвалювати як парламент, так і президент.

Кількість допустимих президентських термінів залишиться колишньою - два, однак їхній відлік почнеться з листопада 2019 року, коли мають відбутися чергові вибори президента.

До цього часу має бути остаточно завершене виконання пунктів конституційної реформи.

Таким чином, у разі переобрання Ердоган зможе керувати Туреччиною з розширеними повноваженнями ще два п'ятирічні терміни.

Нагадаємо, Ердоган в 2003-2014 роках був прем'єр-міністром Туреччини, а з 28 серпня 2014 року став президентом країни. До того як Ердоган обійняв цей пост, президент Туреччини був церемоніальною фігурою, однак зараз він відіграє важливу роль у політиці країни.

У липні 2016 року в Туреччині сталася спроба військового перевороту, яка була придушена урядовими силами. Жертвами путчу стали 290 осіб. Згодом десятки тисяч чиновників були звільнені через підозру в причетності до перевороту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram