ГоловнаСвіт

2016 рік став найтеплішим роком за всю історію спостережень

2017 рік навряд чи стане найтеплішим, але майже напевне увійде в число п'яти найспекотніших.

2016 рік став найтеплішим роком за всю історію спостережень
Фото: Андрей Слезенко

Температурні показники 2016 року вказують на те, що він побив рекорд 2015-го і став найтеплішим роком за всю історію спостережень.

За даними NASA і британського Метеорологічного управління, торішні глобальні температури перевищили показники 2015 року на 0,07 градуса за Цельсієм, передає ВВС.

"2015 рік офіційно визнано найтеплішим роком в історії спостережень, але тепер з'явилися дані про те, що його показники перевищено 2016 року на 0,1-0,12 градуса, що здається невеликим зростанням, але якщо подивитися на це в довгостроковому плані, то це дуже велике перевищення", - сказав ВВС Гевін Шмідт із NASA.

Хоча ці цифри перебувають на межі статистичної похибки, NASA вказує, що за останні роки температурні рекорди були побиті тричі. На думку вчених, певну роль зіграв феномен Ель-Ніньо, але основним фактором стали викиди парникових газів в атмосферу.

Інші фактори також впливали на зростання температур у 2016 році, в тому числі незвично тепла погода в Арктиці.

"Арктика нагрівається удвічі швидше, ніж у середньому світ. Постійне скорочення морських льодів сприяє зміні клімату і циркуляції океанських вод в інших районах світу. Ми також повинні приділяти увагу потенційному зростанню викидів метану в результаті танення вічної мерзлоти", - заявив співробітник Всесвітньої метеорологічної організації Петтері Таалас.

Вчених і політиків тривожить той факт, що нові дані підтверджують підвищення глобальної температури на 1 градус порівняно з доіндустріальним періодом історії людства. Новий показник наближається до межі 1,5 градуса, встановленої Паризькою угодою про клімат.

Учені вважають, що 2017 рік навряд чи стане найтеплішим за історію спостережень, але майже напевне увійде в число п'яти найспекотніших.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram