ГоловнаСвіт

Стамбульський терорист заявив, що діяв за прямим наказом ІДІЛ

Бойовик ІДІЛ зізнався, що спочатку збирався влаштувати стрілянину на площі Таксим.

Стамбульський терорист заявив, що діяв за прямим наказом ІДІЛ
Абдулькадир Машарипов
Фото: EPA/UPG

Підозрюваний у нападі на нічний клуб у Стамбулі в новорічну ніч Абдулькадир Машаріпов сказав поліції, що змінив початкову мету своєї атаки, щоб уникнути перевірки службою безпеки і діяв за прямим наказом терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ).

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на турецьку газету Hurriyet. 

За його словами, спочатку він повинен був провести атаку поблизу центральної площі Таксим, а інструкції він отримував з Ракки, яка є "столицею" ІДІЛ в Сирії.

"Я прийшов на Таксим в новорічну ніч, але заходи безпеки були занадто жорсткими. Неможливо було провести атаку", - цитує видання слова терориста.

"Я отримав інструкцію шукати нову мету в цьому районі. Я їхав по березі Босфору приблизно о 10 годині вечора в таксі. [Клуб] Reina виглядав відповідним для атаки. Здавалося, що там не було серйозних заходів безпеки", - розповів бойовик.

Як зазначає Рейтер, Hurriyet не повідомляє, звідки отримала інформацію про свідчення терориста, незалежного підтвердження цієї інформації немає.

Машаріпова спіймано в понеділок в стамбульському районі Есенюрт разом з чотирма іншими передбачуваними терористами.

У новорічну ніч озброєний чоловік напав на відвідувачів нічного клубу Reina. Він прибув у клуб на таксі в неділю пізно вночі і відкрив вогонь по людях, які святкували Новий рік. Серед загиблих були іноземці. Також десятки людей отримали поранення. Влада Туреччини назвала напад терактом.

Пізніше відповідальність за напад взяло на себе терористичне угруповання "Ісламська держава". У ІДІЛ заявили, що це помста Туреччини за дії в Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram