ГоловнаСвіт

У Туреччині 99 колишніх депутатів виступили проти посилення влади Ердогана

Ердоган і його прихильники стверджують, що Туреччині необхідно посилити інститут президентства.

У Туреччині 99 колишніх депутатів виступили проти посилення влади Ердогана
Парламент Турции
Фото: EPA/UPG

У Туреччині 99 колишніх депутатів, обраних від різних політичних партій, зробили заяву проти переходу країни до президентської системи правління.

Про це повідомляє Turkish Minute.

"У заяві наголошується важливість розподілу влади і системи стримувань і противаг, оскільки є побоювання, що запропоновані зміни будуть розмивати ці особливості демократії", - пише видання.

Екс-депутати, зокрема колишні представники правлячої партії Справедливості і розвитку і Республіканської народної партії, заявили, що право оголошувати надзвичайний стан має бути закріплено за парламентом, а не за виконавчою владою.

Нагадаємо, раніше парламент Туреччини схвалив у першому читанні конституційну реформу, яка передбачає розширення повноважень президента, завдяки чому він навіть буде мати можливість розпустити парламент.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і його прихильники стверджують, що Туреччині необхідно посилити інститут президентства, щоб не допустити повернення крихкого коаліційного уряду, але противники побоюються, що реформа сприятиме авторитаризму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram