ГоловнаСвіт

ЄСПЛ визнав незаконною заборону американським сім'ям всиновлювати дітей з РФ (оновлено)

Суд постановив виплатити компенсацію в розмірі $3000 за 22 скаргами.

ЄСПЛ визнав незаконною заборону американським сім'ям всиновлювати дітей з РФ (оновлено)
ЕСПЧ
Фото: nytimes.com

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав неправомірною заборону на процедуру усиновлення дітей в американські сім'ї через ухвалення в Росії "закону Діми Яковлєва".

Відповідне рішення опубліковано на сайті ЄСПЛ.

Позови подано від імені 45 громадян США і 27 дітей-громадян Росії.

Так суд підтримав заявників зі США, які поскаржилися на те, що їм відмовили в усиновленні, хоча вони вже почали оформляти необхідні документи. У матеріалах справи йдеться, що всі вони почали оформляти необхідні документи з 2010 по 2012 рік.

На їхню думку, "закон Діми Яковлєва" порушує статті 3, 8 і 14 Конвенції про захист прав осіб і основних свобод.

Суд постановив виплатити за 22 скаргами компенсацію в розмірі $3000, а також зобов'язав Росію покрити витрати заявників у розмірі $600.

Оновлено: Росія буде оскаржувати рішення ЄСПЛ, який визнав неправомірною заборону на усиновлення американцями російських дітей. Про це в ефірі радіостанції "Эхо Москвы" заявив заступник голови Мін'юсту Георгій Матюшкін.

Водночас голова комітету з питань соціальної політики Ради Федерації Валерій Рязанський в інтерв'ю РИА Новости висловив упевненість, що Росія проігнорує рішення ЄСПЛ.

"У нас залишається суверенне право приймати рішення в рамках свого розуміння, як будувати міждержавні відносини в цій дражливій гуманітарній сфері", - зазначив він.

За словами Рязанського, закритість системи процедур контролю за опікою дітей у США не дозволяє Росії відстежити, наскільки повноцінно забезпечуються права дітей, при тому що в декотрих із них зберігається російське громадянство. Як пояснив сенатор, з низкою європейських країн - Італією, Іспанією, Францією - угоди про усиновлення працюють, оскільки вони беруть на себе відповідальність за дотримання процедур взаємного контролю під час усиновлення дітей.

"Закон Діми Яковлєва" ухвалили 2012 року. Неофіційну назву він отримав через смерть хлопчика з Росії, усиновленого батьками зі США 2008 року. Документ забороняє американським громадянам всиновлювати дітей з Росії та встановлює обмеження на в'їзд у Росію громадянам США, які ввели заборонні заходи проти росіян.

Закон був прийнятий у відповідь на американський "закон Магнітського", згідно з яким вводяться санкції проти осіб, підозрюваних у причетності до смерті юриста Сергія Магнітського. У 2013 році заборону на усиновлення іноземцями поширили на громадян держав, де легалізовано одностатеві шлюби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram