ГоловнаСвіт

Сирійські повстанці погодилися приїхати на організовані Росією переговори

Переговори пройдуть в Астані без участі курдів.

Сирійські повстанці погодилися приїхати на організовані Росією переговори
Архив
Фото: EPA/UPG

Сирійські повстанські групи погодилися взяти участь у переговорах у столиці Казахстану, ініційованих Росією, Туреччиною та Іраном.

Раніше днем початку міжсирійських переговорів називали 23 січня, але, як зазначив минулого четверга прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков, офіційно цю дату поки що не оголошували.

Сили, що борються з режимом Башара Асада, на переговорах в Астані будуть домагатися розширення режиму припинення вогню, а також зосередяться на гуманітарних питаннях, а не на політичних дискусіях, повідомляє агентство "Рейтер" із посиланням на офіційну заяву повстанських груп.

"Перше, що будуть обговорювати, це питання про припинення вогню і порушення з боку режиму", - сказав представник Вільної сирійської армії на умовах анонімності.

Повстанці прийняли рішення про участь у мирних переговорах за підсумками зустрічей, які тривають у Туреччині. Зараз вони працюють над формуванням делегації.

Переговори в Астані почали готувати після того, як російський президент Володимир Путін 29 грудня оголосив про припинення вогню в Сирії. Угоду було укладено за участю Росії, Туреччини та Ірану між повстанськими угрупованнями й урядом Асада.

Минулого тижня стало відомо, що представники сирійських курдів не отримали запрошення на переговори в Астані.

12 січня спецпосланець генерального секретаря ООН з питань Сирії Стаффан де Містура визнавав, що перемир'я в Сирії в основному дотримуються, проте до зриву переговорів в Астані можуть призвести бої між урядовими військами та повстанцями в околицях Дамаска.

Досі головною вимогою повстанців була беззастережна відставка президента Асада. Сам Асад в інтерв'ю французьким журналістам, опублікованому 9 січня, заявив, що обговорення цього питання можливе тільки в контексті внесення змін до сирійської конституції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram