ГоловнаСвіт

Жителів Казахстану обклали новим податком у рамках боротьби з тероризмом

Новий антитерористичний закон викликав хвилю критики з боку простих казахів і деяких представників влади.

Жителів Казахстану обклали новим податком у рамках боротьби з тероризмом
Фото: globallookpress.com

Казахстан увів тимчасову реєстрацію для громадян, які покидають своє житло на термін більш як 10 днів.

Про це повідомляє "Новая газета".

За інформацією видання, з 1 січня жителі Казахстану, які живуть не в своїх рідних містах, фактично перетворилися на людей, які тимчасово перебувають в країні.

У рамках боротьби з тероризмом і екстремізмом президент Нурсултан Назарбаєв підписав пакет так званих "антитерористичних поправок", в числі яких виявилося введення такого поняття, як "тимчасова реєстрація". Тепер будь-який громадянин країни, який відбуває з місця свого постійного проживання більш, ніж на 10 днів, зобов'язаний пройти процедуру тимчасової реєстрації в центрі обслуговування населення: заплатити держмито, вистояти чергу і отримати адресну довідку в тому місці, куди він приїхав.

При цьому, як зазначає видання, зовсім не важливо куди переїхав громадянин: це може бути сусідня квартира, лікарня або вахтове селище - всюди тепер потрібна реєстрація. Через її відсутність спочатку має бути попередження, а потім штраф і людині без реєстрації, і власнику житла, у якого той живе.

Як зазначає НГ, багато жителів Казахстану обурилися вжитими заходами з боротьби з тероризмом. На сайті avaaz.org була створена петиція за скасування цього закону. Після того як було зібрано 90% голосів, необхідних для того, щоб петиція була відправлена уряду, сайт було заблоковано на території країни, і він не відкривався навіть через проксі-сервери. Але казахстанські журналісти і громадські діячі вважали, що проти тимчасової реєстрації через інтернет висловилися більш ніж 55 тис. осіб.

За даними видання, влада Казахстану перші кілька днів мовчала, проте незабаром коментувати ситуацію взялися силовики, які заявляли, що це допоможе й боротьбі з тероризмом і виведе орендодавців з сірої зони ринку орендного житла в країні. У суботу, 7 січня, у багатьох будинках Алма-Ати і Астани почалися масштабні перевірки. Поліцейські почали штрафувати жителів всупереч заявам про те, що спочатку будуть тільки попереджати. В Алма-Аті департаменту внутрішніх справ навіть довелося приносити публічні вибачення оштрафованому городянину після того, як дільничний лейтенант Есімханов ухвалив, що віце-міністр Ерлан Тургумбаєв, який вважає, що гостям і родичам реєстрація не потрібна, не має права трактувати закон, і виписав штраф.

"Новая газета" зазначає, що ситуація загострилася після того, як в центрах обслуговування населення (ЦОНах) утворилися величезні черги - замість належних 2-5 хвилин на придбання талончика багатьом доводилося чекати з 2-2,5 години. Фото черг в інтернеті назвали "зомбі -апокаліпсисом". Також з'ясувалося, що половина підзаконних актів і документів за новим законом в принципі не готові. В результаті всі, включаючи лояльних владі коментаторів, закликали чиновників одуматися і скасувати або хоча б призупинити закон. Публічно висловився омбудсмен з прав людини Аскар Шакіров, який, хоч і підтримав закон, але зауважив, що потрібен перехідний період для "адаптації" до нових положень, і штрафувати поки що нікого не можна. Відомий казахстанський борець MMA Куат Хамітов пообіцяв "поховати" будь-кого, хто запитає його про тимчасову реєстрацію.

Як повідомляє НГ, в результаті прем'єр-міністр країни Бакитжан Сагінтаєв публічно відчитав міністра внутрішніх справ Казахстану. "Введення тимчасової реєстрації є правильною, необхідним заходом, це однозначно. Вся проблема в тому, як ми організували цю роботу. У зв'язку з цим ми ще раз на ті ж граблі наступили. Приймаємо закони, які стосуються людей, і не доводимо до них основні положення", - зауважив Сагінтаєв, маючи на увазі ситуацію квітня 2016 року, коли через поправки до Земельного кодексу на вулиці країни з протестами вийшло кілька тисяч осіб (поправки в результаті заблокували до 2021 року). На інтернет-ресурсах одне за одним почали з'являтися інтерв'ю поліцейських начальників про те, що перший місяць не чіпатимуть взагалі нікого і що не варто переживати. Деякі депутати заявили про необхідність скасування цього закону.

Після цих подій, зазначає НГ, хвиля громадського обурення пішла на спад, проте ситуація знову різко змінилася, коли в ЦОНі в Алматинській області під час процедури реєстрації помер 60-річний чоловік. Він простояв у черзі п'ять з гаком годин, йому стало погано в задушливому приміщенні, і він помер на очах дружини і дітей.

Закон про тимчасову реєстрацію з'явився в момент, коли паралельно були скасовані в'їзні візи в Казахстан для жителів 48 країн напередодні Універсіади і ЕКСПО-2017. Крім того, з 2021 року, згідно з тим ж антитерористичними поправками, всі повнолітні громадяни країни зобов'язані будуть здати відбитки пальців, і юристи вже впевнені, що це призведе до численних фальсифікацій кримінальних справ у країні: можна буде "знайти" на місці злочину будь-які "пальчики". Все це відбувається на тлі цілковитого мовчання президента Назарбаєва про те, що відбувається. Офіційно він пішов у відпустку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram