ГоловнаСвіт

Росія посилила дезінформаційну кампанію проти Німеччини, - спостерігачі

Російські і прокремлівські ЗМІ випустили кілька фейкових новин про мігрантів.

Росія посилила дезінформаційну кампанію проти Німеччини, - спостерігачі
Архив

Росія посилила дезінформаційну кампанію проти Німеччини після нещодавніх заяв німецької влади про намір посилити покарання за фейкові новини.

Про це йдеться в повідомленні DisinfoReview.

Наприкінці 2016 року російське РИА Новости повідомило, що 700 тис. німців були змушені покинути ФРН через політику канцлерки Меркель. При цьому не було вказано жодного надійного джерела, що підтверджує таку інформацію. Насправді, за даними німецького Бюро статистики, близько 140-150 тис. німців покидають країну щорічно.

Окрім того, англомовне видання Breitbart, яке протягом висвітлення виборів президента США дотримувалося прокремлівської риторики, опублікувало розповідь про те, як тисячі мусульман у Дортмунді підпалили стару церкву новорічної ночі. Підтверджуючи цю інформацію, американське видання посилалося на сайт місцевих новин Ruhr Nachrichten, який, проте, швидко розвінчав повідомлення і засудив Breitbart за використання "наших онлайнових повідомлень для фейкових новин, ненависті і пропаганди". Ruhr Nachrichten також вказав на те, що ця дезінформація надалі поширювалася іншими ЗМІ і користувачами соцмереж, багато з яких послуговувалися лексикою, притаманною неонацистам. При цьому німецька поліція повідомила, що цієї ночі в Дортмунді нічого подібного не відбувалося.

Історію в такому самому дусі вигадало прокремлівське чеське видання Euportal, яке повідомило про нові сексуальні домагання мігрантів у переддень Нового року в Кельні, хоча про такі інциденти насправді не було інформації.

Як зазначає DisinfoReview, дезінформаційна кампанія проти Німеччини спрямована передусім на те, щоб спровокувати негативні емоції широкої громадськості до мігрантів.

Найбільш резонансна новина, поширена російськими та прокремлівськими ЗМІ, стосувалася "дівчинки Лізи" - 13-річної російськомовної жительки Берліна, зникнення якої в середині січня 2016 року збурило чутки про її зґвалтування мігрантами. Насправді дівчинка провела ніч у свого 19-річного друга, втікши від батьків через проблеми в школі. Наприкінці січня того ж року прокуратура Німеччини повідомила, що "дівчинка Ліза" вигадала історію зі зґвалтуванням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram