ГоловнаСвіт

У Німеччині знайшли могилу першої українки-доктора історичних наук

Тривалий час вона вважалася втраченою.

В Німеччині знайдена могила відомого історика Наталії Полонської-Василенко, яка довгий час вважалася втраченою.

Про це повідомляє Інститут національної пам'яті у Facebook.

Згідно з повідомленням, могилу Полонської-Василенко знайшли на кладовищі в будинку престарілих в Дорнштадті поблизу Ульма, Баден Вюртемберг (Німеччина).

Наталія Полонська-Василенко померла тут 8 червня 1973 року.

Фото: facebook.com/uinp.gov.ua

Наталія Полонська-Василенко-Моргун - історик, археолог, археограф, архівіст, мемуарист. Дочка генерала, військового історика Дмитра Меньшова. Представниця історичної школи учня Володимира Антоновича Митрофана Довнар-Запольського. Дружина академіка Миколи Василенка. Перша жінка, обрана приват-доцентом Університету Св. Володимира (нинішній КНУ імені Тараса Шевченка).

Перша в Україні жінка-доктор історичних наук - в 1940 році вона з тріумфом захистилася в Москві в Інституті історії АН СРСР, але залишилася працювати в Україні. З 1944-го перебувала в еміграції. Професор Українського Вільного Університету в Мюнхені.

Фото: facebook.com/uinp.gov.ua

З 1951 року разом зі своїм третім чоловіком економістом Олександром Моргуном жила в Німеччині у будинку для літніх людей в місті Дорнштадт поблизу Ульма.

Нагадаємо, на початку січня в Чехії викопали з могили останки українського письменника Олександра Олеся (Кандиби) та на його місці поховали іншу людину.

Міністр культури Євген Нищук запропонував владі Києва вивчити можливість створення пантеону для почесних поховань українців у столиці. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що питання перепоховання видатних українців буде вирішувати спеціальна міжвідомча комісія при Міністерстві культури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram