ГоловнаСвіт

Відкритий лист європейських союзників Америки Дональду Трампу (текст)

Діючі і колишні лідери країн Центральної та Східної Європи закликали новообраного президента США Дональда Трампа не йти на зближення з Російською Федерацією. Про це йдеться у відкритому листі союзників Америки Трампові.

Подаємо переклад листа повністю.

Фото: УEPA/UPG

«Шановний обраний президенте Трамп,

Ми, ті, хто приймає рішення, громадські діячі Європи - вітаємо ваше обрання 45-м президентом США. Хочемо працювати з Вашою адміністрацією для підтримки нашого потужного трансатлантичного альянсу, захищаючи спільно наш життєвий лад у часи великої загрози.

Подальші спроби Росії дестабілізувати Україну, незаконна анексія Криму загрожують миру, передбачуваності та безпеці, спільно створеним американцями і європейцями після перемоги в «холодній війні». Нас турбує, що перспективи нової великої угоди з Росією можуть поставити під загрозу цей історичний багаж.

Спроба скасувати чинні санкції проти Росії або визнати розподіл і підкорення України буде серйозною помилкою. Такі дії деморалізують тих, хто прагне євроатлантичної інтеграції для цієї країни. Це може також дестабілізувати наш Східний регіон економічно і заохотити екстремістські, олігархічні та антизахідні елементи тут.

Більша і серйозніша шкода не змусить на себе чекати. Потрясіння від такої угоди завдасть удару по довірі до США серед союзників у Європі і будь-де у світі. Міжнародний лад, заснований на повазі до правил, від яких десятиліттями залежала безпека Заходу, може ослабнути. Альянси, які і є справжнім джерелом американської величі, можуть зазнати дезінтеграції: країни, які проливали кров, витрачали багатства і політичний капітал на підтримку трансатлантичної єдності, будуть сумніватися - Америка більше не є другом, на якого можна покластися?

Не сумнівайтеся: Володимир Путін не є союзником Америки. Тим паче, він не є міжнародним партнером, якому можна довіряти. Обидва президенти, які були Вашими попередниками, старалися, кожен по-своєму, знайти спільну мову з керівництвом Росії в дусі довіри і дружби. Велика помилка: Путін сприймав їхні добрі наміри як можливості для себе.

За правління Путіна зростання російського мілітаризму, воєн, загроз, зіпсованих угод і порожніх обіцянок зробили Європу більш небезпечним місцем, ніж було досі. Путіну не потрібна велич Америки. Вона потрібна нам, вашим союзникам. (Жирним виділено авторами листа - ред.)

Ми підставляли плече, коли в минулому Америка закликала до цього. Ми були разом в Іраку. Ми були разом з вами в Афганістані. Ми ризикували разом; ми жертвували синами і дочками - разом. Ми захищаємо нашу спільну трансатлантичну безпеку на єдиному фронті. Саме це робить наш Альянс потужним. Коли США сильні, ми всі сильні - разом.

Угода з Путіним не принесе миру. Навпаки, вона робить війну більш імовірною. Путін розглядає поступки як ознаку слабкості. Це заохотить його перевірити серйозність Америки на передових союзниках НАТО - Естонії, Литві, Латвії та Польщі. Він може використовувати не тільки військові загрози, а й кібератаки, енергетичний і економічний тиск, шпигунство, психологічні атаки, дезінформацію, цільовий підкуп. Як сусідам Росії, нам добре знайомі ці методи. Щоб протистояти їм, потрібно багато сил, потрібні солідарність і спротив Заходу, але аж ніяк не дужче потурання.

Як союзники, пов'язані зі США угодами, ми звертаємося до Американців у новій Адміністрації США і Конгресі із закликом проявити стійкість у захисті спільних цілей та інтересів: миру, могутності Атлантики і свободи. У нашій єдності - найкраща відповідь хворобливій клептократичній Росії. Коли ми розділені, як часто бувало останніми роками, ми всі у зоні ризику. Десятиліттями наш об'єднаний альянс був бастіоном безпеки Європи. Ми закликаємо наших американських друзів посилювати, а не послаблювати наші трансатлантичні зв'язки. Україні потрібна підтримка; передові країни потребують нашої вірності і готовності до спротиву. Але передусім Росія повинна бачити, що якщо нас атакувати, ми стаємо сильнішими, а не слабшими".

Серед підписантів листа - діючий президент Болгарії Росен Плевнелієв, екс-президент Румунії Траян Бесеску, екс-президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес, екс-президент Латвії Вайра Віке-Фрейберга, екс-прем'єр і екс-голова МЗС Швеції Карл Більдт, Радослав Сікорський, Павел Коваль та інші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram