ГоловнаСвіт

Радник Ващиковського заявив про "руку Москви" у вандалізмі у Львівській області

Радник голови польського МЗС вважає, що "триває інтенсивна спроба посварити народи нашого регіону, яким погрожує Росія".

Радник Ващиковського заявив про "руку Москви" у вандалізмі у Львівській області
Фото: galinfo.com.ua

Радник голови МЗС Польщі Вітольда Ващиковського, професор Пшемислав Журавський вел Граєвський вважає, що за пошкодженням польського пам'ятника в Гуті Пеняцькій у Львівській області стоїть Москва.

Про це він заявив у коментарі "Укрінформу"

"Свій інтерес (у скоєнні такого злочину, - ред.) і проблеми з виконанням провокації однозначно вказують на те, що джерелом усього цього є Москва. Підтвердженням цього є також факт, що першими про цю подію повідомили російські ЗМІ", - заявив Журавський вел Граєвський.

Експерт звернув увагу, що відео, розміщене в YouТube, підписане українською мовою з русизмами ("зніщен польський пам'ятник", - ред.). Він нагадав, що протягом 2015-2016 років при знищенні українських пам'яток у Польщі вандали також залишали там польські написи з помилками. Це, на його думку, свідчить про те, що в обох випадках зловмисники не знали або погано знали, відповідно, польську й українську мови.

Журавський вел Граєвський не вірить, що до знищення польського пам'ятника причетні українці.

"Інцидент стався 8 січня - у другий день Різдва в Україні. Це ще більше підкреслює нереальність того, що українець, галичанин, у день великого свята піде знищувати пам'ятник. У психологічному сенсі це виглядає гротескно", - наголосив радник голови польського МЗС.

За його словами, знищення пам'ятника в Гуті Пеняцькій є свідченням того, що "триває інтенсивна спроба посварити народи нашого регіону, яким погрожує Росія".

"У цьому немає нічого нового. Якщо Росія змогла підірвати житлові будинки з власними громадянами (в Москві та Будьонівську в 1999 році, - ред.), щоб спровокувати другу Чеченську війну, то чому вона не змогла б знищувати пам'ятники", - зауважив експерт.

Він додав, що розслідуванням цього інциденту, а також усіх тих, які сталися раніше в Польщі, треба займатися дуже серйозно, оскільки це "не питання якихось "викрутасів" окремих осіб, а питання національної безпеки обох країн і міжнародних відносин".

Журавський вел Граєвський зазначив, що на цей інцидент обидві сторони повинні відреагувати солідарно, підкреслюючи, що поляки й українці не дозволять себе посварити. "Це ми можемо зробити разом і разом треба переслідувати винуватців злочину", - наголосив він.

На його переконання, останнім інцидентом росіяни "перетнули певну межу".

"Тут потрібна буде не просто декларація (з боку влади країн, - ред.) для заспокоєння власної совісті, а початок дій щодо ефективного впливу як на польську, так і на українську громадську думку, пояснюючи громадянам обох країн реальну ситуацію, ламаючи цим цілі російських провокацій (посварити народи, - ред.)", - зазначив він.

Нагадаємо, в селі Гута Пеняцька Бродівського району Львівської області невідомі на різдвяні свята пошкодили пам'ятник із прізвищами поляків, убитих гітлерівцями в 1944 році, змалювавши його синьо-жовтою і червоно-чорною фарбою.

Інформацію про подію першим оприлюднило російське інформагентство Regnum, а також проросійські видання в Україні. Відео з розмальованим націоналістичною символікою монументом залито в новостворений профіль на Youtube під назвою "Вільна Україна" і символікою "Правого сектора" в оформленні. Це єдине відео, розміщене на зазначеному YouTube-каналі.

Посольство Польщі в Україні у вівторок направило МЗС України дипломатичну ноту в зв'язку зі знищенням польського пам'ятника.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram