ГоловнаСвіт

У Держдумі допустили відповідні санкції проти США після розширення "списку Магнітського"

Напередодні США внесли до "списку Магнітського" голову Слідкому РФ і низку інших росіян.

У Держдумі допустили відповідні санкції проти США після розширення "списку Магнітського"
Фото: obozrevatel.com

Голова комітету Держдуми з міжнародних справ Леонід Слуцький заявив, що Москва може асиметрично відповісти Вашингтону на розширення "списку Магнітського".

Про це повідомляє РИА Новости.

"Хочу нагадати, що в Росії діє закон про заходи у відповідь на "акт Магнітського", згідно з яким МЗС РФ і навіть наші депутати і сенатори вправі запропонувати розширити "чорні списки" американських громадян, винних у порушенні прав росіян. Таких випадків чимало", - сказав Слуцький.

Він додав, що через передачу влади в США у відповідь кроки можуть бути асиметричними, як це сталося у випадку з висланням російських дипломатів з Америки. При цьому Слуцький висловив надію на те, що новий президент Дональд Трамп і його команда змінять вектор зовнішньої політики США на російському напрямку і "відносини повернуться в конструктивне русло".

Напередодні США внесли до "списку Магнітського" голову Слідчого комітету Олександра Бастрикінадепутата Держдуми Андрія Лугового, слідчого Станіслава Гордієвського, бізнесменів Дмитра Ковтуна і Геннадія Плаксіна. Про це повідомляють на сайті Мінфіну США.

Як зазначає The New York Times, нові санкції не пов'язані з кібератакою на Демократичну партію США. Бастрикіна влада США вважає причетним до смерті юриста фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського.

Високий суд Лондона називає колишніх розвідників Андрія Лугового та Дмитра Ковтуна ймовірними виконавцями вбивства екс-співробітника ФСБ Олександра Литвиненка. Литвиненко помер у листопаді 2006 року від отруєння радіоактивним полонієм-210.

"Список Магнітського" спочатку був спрямований проти осіб, імовірно причетних до загибелі аудитора фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського в СІЗО в 2009 році. Санкції для людей, які потрапили в цей список, передбачають заборону на в'їзд у країну й арешт усіх рахунків названої особи в американських банках.

13 квітня 2013 року Росія склала відповідний перелік прізвищ, який отримав неофіційну назву "список Гуантанамо". У нього включили громадян США, нібито причетних до легалізації і застосування тортур, безстрокового утримання ув'язнених. У травні 2015 року Росія опублікувала список тих, проти кого ввела санкції. Під обмеження потрапили 89 американських і європейських політиків. До того список ніде не публікувався.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram