ГоловнаСвіт

Японія відкликала посла в Кореї через пам'ятник жертвам сексуального насильства

Токіо також призупиняє переговори з економічних питань з Сеулом.

Японія відкликала посла в Кореї через пам'ятник жертвам сексуального насильства
Памятник "женщинам утешения" перед консульством Японии в Пусане, Южная Корея
Фото: EPA/UPG

Влада Японії прийняла рішення відкликати свого посла Ясумаса Нагаміне з Південної Кореї.

Як повідомляє Yonhap, цей крок пов'язаний з установкою перед японським консульством пам'ятника, який присвячений жертвам сексуального насильства під час японської окупації в XX столітті.

Монумент з'явився перед консульством Японії в Пусані, великому корейському портовому місті. На його установці наполягали представники громадських організацій.

Пам'ятник встановили наприкінці грудня, однак демонтували того ж дня. Через кілька днів активісти домоглися повернення монумента на колишнє місце.

Крім відкликання посла, Японія також відкликає генерального консула в Пусані, а також припиняє переговори з економічних питань, повідомляє Kyodo.

Нагадаємо, наприкінці 2015 року Японія і Південна Корея врегулювали історичну суперечку про сексуальне рабство.

Солдати армії Японії забирали жінок у рабство практично на всіх територіях, де діяли в роки Другої світової війни: в Південній Кореї, Китаї, Філіппінах, М'янмі, Таїланді, В'єтнамі, Індонезії та низці інших країн. Оцінки числа жертв насильства серйозно різняться: від 20 тис. осіб до 360-410 тис. осіб у китайських ресурсах. Жінок забирали з їхніх будинків і доставляли в так звані "станції втіхи".

Влада Японії і раніше неодноразово просила пробачення за залучення жінок до проституції, проте відмовлялася виплачувати в зв'язку з цим компенсації. У 2007 році прем'єр-міністр Абе заявляв, що масовість залучення жінок на окупованих територіях до занять проституцією залишається недоведеною. Тоді ж палата представників США і Європарламент прийняли спеціальні резолюції, які закликали Японію взяти на себе відповідальність за феномен "жінок втіхи".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram