ГоловнаСвіт

У звіті про кібератаки під час виборів у США згадані високопоставлені чиновники РФ

На думку авторів доповіді, Росія "є головною і постійно наростаючою загрозою" для США.

У звіті про кібератаки під час виборів у США згадані високопоставлені чиновники РФ
Джеймс Клэппер
Фото: EPA/UPG

Розвідслужби США надали Бараку Обамі звіт про кібератаки напередодні президентських виборів в США. Стверджується, що за ними стоять високопоставлені чиновники з РФ, передає DW.

"За нашою оцінкою, тільки найбільш високопоставлені російські чиновники могли санкціонувати недавні крадіжки і розкриття даних з прицілом на вибори", - озвучив перед Сенатом спільну заяву розвідслужб директор Національної розвідки США Джеймс Клеппер, передає агентство AFP.

Втім, за словами Клеппера, дії російських хакерів не вплинули на підсумки виборів.

Американські спецслужби вважають, що Кремль за останні роки почав проводити "агресивнішу стратегію в кіберпросторі". На думку авторів доповіді, Росія "є головною і постійно наростаючою загрозою" для уряду США, а також військових, дипломатичних і комерційних операцій країни, так само як для критичної інфраструктури Сполучених Штатів.

Майбутній президент США Дональд Трамп буде проінформований про зміст звіту розвідслужб 6 січня. Незасекречена частина доповіді буде оприлюднена через кілька днів, повідомили джерела в адміністрації США. 9 грудня Обама доручив спецслужбам розслідувати серію хакерських атак в передвиборний період і розпорядився надати відповідний звіт до кінця свого президентського терміну - 20 січня 2017 року.

29 грудня США ввели нові санкції щодо Росії через можливе втручання російських хакерів і спецслужб у президентські вибори в США. Під санкції потрапили шість людей і п'ять організацій, зокрема ФСБ і ГРУ. З США також були видворені 35 російських дипломатів.

Крім того, США оприлюднили результати розслідування хакерських атак на американські організації під час виборчої кампанії. Зазначається, що наведені в ньому дані є результатом спільної роботи Міністерства внутрішньої безпеки та ФБР. У документі згадуються кібератаки на США влітку 2015 року і навесні 2016 року двома групами російських спецслужб, які раніше неодноразово ламали комп'ютери державних установ, дослідницьких центрів і приватних компаній у всьому світі.

Водночас раніше обраний президент США Дональд Трамп поставив під сумнів роботу американських спецслужб щодо можливих кібератак.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram