ГоловнаСвіт

BILD склав список з 7 лідерів, які негативно вплинули на світову політику

Новий генсек ООН хоче зробити 2017-й "Роком миру".

BILD склав список з 7 лідерів, які негативно вплинули на світову політику
Путин
Фото: EPA/UPG

Популярний німецький таблоїд BILD склав свій список лідерів, які негативно вплинули на світову політику в 2016 році.

Список опубліковано на сайті BILD.

"Шок від "Брекзиту", путч у Туреччині, терор у Берліні, бомбове пекло Путіна й Асада в Алеппо: жоден рік у новітній історії не дав нам так багато політичних сильних ударів, як 2016-й. У багатьох людей з'явилося відчуття, яке не слід плутати зі звичайним дискомфортом стосовно наділених владою - страх. Це страх перед тим, що ворогам європейської єдності вдасться розвалити ЄС і знищити єдину валюту, страх, що правитель Кремля, який використовує військові методи, не зможе зупинитися на кордонах НАТО і ЄС (наприклад, і в країнах Балтії)", - йдеться в статті.

Першим у списку йде президент Росії. Видання нагадує, що рік тому Володимир Путін у великому інтерв'ю BILD заявив, що якби Росія з самого початку чітко визначила свої національні інтереси, "світ сьогодні залишався збалансованим". Минув рік, і дисбаланс став ще небезпечнішим: Росія все активніше бере участь у війні Сирії на боці Асада проти цивільних осіб і проти повстанців; на сході України як і раніше стріляють; на кордоні з країнами Балтії Путін проводить навчання, "граючи м'язами і постійно порушуючи повітряний простір", перераховує газета.

За інформацією видання, всередині країни Путін підігріває страх війни, в Москві в районах для багатих будують за гроші приватних інвесторів ядерні бункери. Одночасно він озброюється, зокрема, нове озброєння встановлюють у російському анклаві Калінінграді (колишній Кенігсберг).

"Світ майже забув про те, що запасів ядерної зброї все ще вистачає для того, щоб знищити все життя на планеті, в 2017-му, швидше за все, людям доведеться згадати про це", - пише автор.

Він перераховує серед "заслуг" Кремля також хакерські атаки і цілеспрямовані кампанії проти кандидата на пост президента США Гілларі Клінтон, до яких Москва, за твердженнями її пропагандистського апарату, не причетна.

Слідом за Путіним у "рейтингу" газети йде турецький лідер Реджеп Таїп Ердоган, якого називають "одним з основних труднощів 2016 року". З одного боку, політик виступив тісним союзником ЄС у питанні біженців, з іншого - своєю політикою, особливо після спроби путчу, практично перекреслив перспективи членства своєї країни в Союзі.

Третє місце віддано північнокорейському керівнику Кім Чен Ину, якого обожнює 25-мільйонне населення країни. Зараз цей диктатор загрожує Азії і світу ядерною зброєю.

Далі йдуть президент Філіппін Родріго Дутерте, який наводить лад у країні доволі спірними методами; лідер проросійської французької політичної партії "Національний фронт" Марін Ле Пен, яка претендує на посаду президента Франції; президент Сирії Башар Асад, який веде війну в своїй країні.

Останнє місце в списку зайняв голова ІДІЛ Абу Бакр аль-Багдаді.

Як зазначає видання, всі ці люди будуть впливати на світову політику і в році, що настав. Нового генсека ООН Антоніу Гутерреша, який хоче зробити 2017-й "Роком миру", знають більше на його батьківщині, в Португалії, зазначає автор. При цьому, наголошено в статті, Папа Римський Франциск сказав те, у що багато людей вірити не хочуть: "Ми перебуваємо в стані війни".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram