ГоловнаСвіт

93 журналістів убито у 2016-му

Ще 29 загинули в результаті аварій і стихійних лих.

93 журналістів убито у 2016-му
Павел Шеремет
Фото: svoboda.org

93 журналісти і працівники ЗМІ загинули у світі протягом 2016 року в результаті цілеспрямованих нападів, вибухів бомб або були вбиті під час висвітлення бойових дій.

Про це повідомляє Міжнародна федерація журналістів (МФЖ).

"Інциденти охоплюють 23 країни в Африці, Азії, Тихоокеанському регіоні та Південній Америці, Європі і в регіонах Близького Сходу і арабського світу", - йдеться в повідомленні.

Найбільше журналістів загинуло в Іраку (15), Афганістані (13), Мексиці (11), Ємені (8), Сирії (6) і Гватемалі (6). Серед загиблих також один журналіст з України - співробітник "Української правди" Павло Шеремет.

"Ми вітаємо будь-яке зниження рівня насильства проти журналістів і співробітників ЗМІ, але ця статистика і продовження спланованих атак проти журналістів не дозволяють бути спокійним", - заявив президент МФЖ Філіп Лерут.

За даними МФЖ, в аваріях і стихійних лихах загинули 29 журналістів. 20 бразильських спортивних репортерів загинули в авіакатастрофі над містом Медельїн у Колумбії, країні, де вперше за багато років не було зафіксовано жодного вбивства представників ЗМІ. Дев'ять російських журналістів загинули в результаті катастрофи військового літака біля Сочі.

У МФЖ також відомо про журналістів, які зникли безвісти, існує побоювання, що їх убито, але не вистачає інформації, щоб підтвердити це.

У 2015 році, за даними Міжнародної федерації журналістів, у світі загинули 112 журналістів.

Як повідомлялося, 2015 року в Україні загинули чотири журналісти: Олеся Бузину, Сергія Сухобока і Ольгу Мороз убили, Сергій Ніколаєв помер унаслідок обстрілу на Донбасі.

За даними Незалежної медіа-профспілки, у 2014 році в Україні загинули 8 журналістів. У полоні на Донбасі побували понад 40 представників ЗМІ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram