ГоловнаСвіт

МЗС України: текст резолюції Радбезу стосовно Ізраїлю збалансований, норм міжнародного права треба дотримуватися

Україна на власному досвіді відчула трагічні наслідки порушення міжнародного права.

МЗС України: текст резолюції Радбезу стосовно Ізраїлю збалансований, норм міжнародного права треба дотримуватися
Заседание Совбеза ООН
Фото: Владимир Ельченко

МЗС України вважає текст резолюції збалансованим і виступає за дотримання норм міжнародного права, спираючись на власний досвід трагічних наслідків його порушення.

Про це йдеться в коментарі МЗС щодо позиції делегації України під час розгляду 23 грудня резолюції Радбезу ООН №2334 про становище на Близькому Сході.

«Текст резолюції є збалансованим – вона закликає до вжиття необхідних для мирного врегулювання кроків з боку і ізраїльської, і палестинської сторони: Ізраїль має припинити поселенську діяльність, а палестинська влада - вжити ефективних заходів боротьби з тероризмом», - йдеться в повідомленні.

У МЗС нагадали, що Україна протягом багатьох років займає послідовну і збалансовану позицію щодо ізраїльсько-палестинського конфлікту.

«Ми виступаємо за мирне співіснування двох незалежних держав - Ізраїлю і Палестини. Врегулювання конфлікту має відбуватися виключно мирними засобами. При цьому ми наголошуємо на необхідності проведення прямих ізраїльсько-палестинських переговорів», - повідомили в МЗС.

Україна, як і інші постійні і непостійні члени Ради Безпеки ООН, а також Генеральний секретар ООН, неодноразово засуджувала поселенську діяльність Ізраїлю, оскільки вона суперечить міжнародному праву.

«Ми також засуджуємо насильство і підбурювання до нього з боку палестинської сторони. Наша держава послідовно виступає за дотримання норм міжнародного права всіма і всюди, оскільки на власному прикладі відчула, до яких трагічних наслідків призводить його порушення», - йдеться в заяві.

Саме тому визначальними у виробленні позиції України стали послідовний курс на забезпечення дотримання норм міжнародного права всіма його суб'єктами.

«Переконані, що лише зовнішня політика, яка заснована на необхідності захисту національних інтересів,  а також  на повазі до міжнародного права та універсальних цінностей і принципів - є переконливою і зрозумілою для всіх», - йдеться в повідомленні.

Дипломати також сподіваються, що активна і емоційна внутрішньополітична дискусія в Ізраїлі не завадить традиційно дружнім українсько-ізраїльським відносинам, заснованим на взаємній повазі і спільності інтересів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram