ГоловнаСвіт

Польща затребувала в Росії записи з літака Качинського

Напередодні Путін під час великої прес-конференції закликав припинити спекуляції на трагедії під Смоленськом. 

Польща затребувала в Росії записи з літака Качинського
Фото: telegraf.lv

Міністерство оборони Польщі звернулося до влади Росії із запитом про негайну передачу Варшаві записів з кабіни пілотів Ту-154, який зазнав аварії під Смоленськом у 2010 році.

Про це повідомляє РІА Новини.

"Міністерство національної оборони сьогодні звернулося до влади Російської Федерації з вимогою про негайну передачу Польщі запису розмов у кабіні пілотів Ту-154М. Як випливає із вчорашньої заяви президента Росії Володимира Путіна, влада Росії має у своєму розпорядженні текст розмов між пілотом і пасажирами, який ніколи не був доступний Польщі", - цитує агентство заяву польського військового відомства.

23 грудня Путін під час великої прес-конференції закликав припинити спекуляції на трагедії Ту-154. Він наголосив, що особисто читав розшифровку розмов пілотів літака, що розбився. З неї випливає, що один з пасажирів вимагав посадити борт, незважаючи на заперечення пілота.

Напередодні глава МЗС Польщі Ващиковський назвав умовою поліпшення відносин із РФ повернення до Польщі уламків літака Качинського.

Нагадаємо, 10 квітня 2010 при заході на посадку в умовах сильного туману і обмеженої видимості на аеродром Північний під Смоленськом розбився літак Ту-154М, на борту якого було 96 осіб. Серед них був президент Лех Качинський, його дружина, представники вищого командування. Вони летіли на жалобні заходи, приурочені до річниці розстрілу польських офіцерів у Катинському лісі.

2011 року Міждержавний авіаційний комітет опублікував остаточний звіт про авіакатастрофу. У ньому говорилося, що причиною катастрофи літака стало рішення екіпажу не йти на запасний аеродром. Також відзначалися і помилки екіпажу.

На початку лютого 2016 року Польща відновила розслідування катастрофи літака, а міністр Мацеревич назвав катастрофу терактом.

15 листопада цього року в Кракові відбулася ексгумація тіл колишнього президента Польщі Леха Качинського і його дружини Марії. Всього польська влада вирішила дістати останки 83 жертв авіакатастрофи під Смоленськом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram