ГоловнаСвіт

Ващиковський назвав умовою поліпшення відносин з РФ повернення до Польщі уламків літака Качинського

Путін заявив, що уламки лайнера потрібні російським правоохоронцям для завершення розслідування.

Ващиковський назвав умовою поліпшення відносин з РФ повернення до Польщі уламків літака Качинського
Фото: EPA/UPG

Поліпшення польсько-російських відносин важко уявити без повернення до Польщі уламків літака Леха Качинського, який зазнав катастрофи під Смоленськом у 2010 році, і співпраці в з'ясуванні причин катастрофи.

Про це заявив голова МЗС Польщі Вітольд Ващиковський.

"Поляки хочуть дізнатися, які були дійсні причини трагічної катастрофи, в якій загинув президент Лех Качинський, а також ціла державна делегація, яка прямувала на заходи в Катинь. Без повернення польської власності (уламків) неможливе з'ясування (обставин) цієї найбільш трагічної катастрофи в історії Польщі ... Без повернення польського майна і співробітництва в з'ясуванні причин катастрофи неможливо уявити собі поліпшення польсько-російських відносин", - заявив Ващиковський агентству PAP.

За інформацією РІА Новини, в п'ятницю президент Росії Володимир Путін під час традиційної прес-конференції, відповідаючи на запитання польського журналіста, заявив, що Слідчий комітет РФ продовжує розслідування про аварію літака президента Польщі Леха Качинського. Уламки лайнера потрібні слідчим до закінчення цієї роботи.

Нагадаємо, 10 квітня 2010 року при заході на посадку в умовах сильного туману і обмеженої видимості на аеродром Північний під Смоленськом розбився літак Ту-154М, на борту якого були 96 осіб. Серед них був президент Лех Качинський, його дружина, представники вищого командування. Вони летіли на траурні заходи, приурочені до річниці розстрілу польських офіцерів у Катинському лісі.

У 2011 році Міждержавний авіаційний комітет опублікував остаточний звіт про авіакатастрофу. У ньому говорилося, що причиною катастрофи літака стало рішення екіпажу не йти на запасний аеродром. Також відмічалися і помилки екіпажу.

На початку лютого 2016 року Польща відновила розслідування катастрофи літака, а міністр Мацеревич назвав катастрофу терактом.

15 листопада цього року в Кракові відбулася ексгумація тіл колишнього президента Польщі Леха Качинського і його дружини Марії. Всього польська влада вирішила винести останки 83 жертв авіакатастрофи під Смоленськом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram