ГоловнаСвіт

США повернули Японії 40 гектарів земель на острові Окінава

Присутність США на Окінаві зменшиться приблизно на 20%.

США повернули Японії 40 гектарів земель на острові Окінава
Американская военная база в префектуре Окинава, Япония
Фото: EPA/UPG

Уряд США офіційно передало Японії право власності на частину земель з-під військової бази на острові Окінава.

Про це повідомляють на сайті Міноборони США.

"Збройні сили США повернули право власності на 10 тис. акрів (близько 40 га) площі для військових тренувань Японії під час церемонії, організованої в середу прем'єр-міністром Японії Синдзо Абе в його офісі в Токіо", - відзначили в Пентагоні.

Офіційний захід відбувся в присутності посла США в Японії Керолайн Кеннеді та командувача силами США в Японії генерал-лейтенанта Джеррі Мартінеса. Ще одна церемонія повинна пройти в четвер на самому острові Окінава.

"Це повернення (земель, - ред.) зменшить присутність США на Окінаві приблизно на 20%, що є важливим кроком у виконанні плану об'єднання територій Окінави, що в підсумку повинно привести до передачі 60 тис. акрів (понад 240 га) землі на південь від авіабази Кадена", - зазначила під час церемонії посол США.

Передача земель демонструє прихильність США до зменшення впливу на громадян Японії, які живуть на острові при одночасному збереженні зобов'язань Америки щодо захисту Японії, додала посол.

Міністр оборони США Ештон Картер заявив про важливість повернення земель на Окінаві під час перебування з візитом в Японії 6-7 грудня. Це найбільша територія, яку США повернули Японії з 1972 року.

На території американської військової бази на Окінаві регулярно проходили навчання, в яких брав участь американський військовий контингент в Японії, що становить близько 50 тис. військових. Питання про повернення землі було актуальною темою у відносинах між двома країнами протягом останніх років. Проблема загострилася після того, як американський цивільний службовець, який працював на військовій базі США, зґвалтував 20-річну японку. Це викликало зростання невдоволення серед цивільного населення і порушення питання про повернення землі на дипломатичному рівні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram