ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У РФ поліція оточила шахтарське місто, щоб не пустити гірників у Москву

Поліція звинувачує гірників-страйкувальників у проведенні несанкціонованого мітингу.

У РФ поліція оточила шахтарське місто, щоб не пустити гірників у Москву
Архив
Фото: socialismkz.info

В місті Гуково Ростовської області (Росія) близько 150 шахтарів, які вимагають виплат боргів із зарплати, зібралися біля офісу компанії "Кінгкоул" з наміром поїхати до Москви на зустріч з депутатом Валерієм Рашкіним. Поліція оточила присутніх.

Як повідомляє "Кавказский узел", для погашення боргу із зарплати шахтарям, які влаштовували протестні акції в місті Гуково, необхідно ще 300 млн рублів, також вони вимагають належне їм пайкове вугілля.

У листопаді губернатор регіону Василь Голубєв попросив прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва виділити ці кошти з Резервного фонду. Обласна влада виплатила тільки 20 млн боргу, після чого виплати припинилися.

Влада Ростовської області не може самостійно вирішити проблему із заборгованістю перед працівниками компанії "Кінгкоул". Депутатам Держдуми потрібно створити робочу групу, яка займатиметься ситуацією, заявив 16 грудня парламентарій Максим Щабликін. 23 листопада депутати Держдуми від КПРФ Валерій Рашкін і Микола Коломейцев пообіцяли вирішити проблему шахтарів за два тижні, проте виконати обіцянку не змогли.

"Автобуси до столиці повинні були відправитися о 17:00, однак шахтарі так і не дочекалися транспорту, за який вони заплатили близько 170 тис. рублів, зібраних разом. Більше того, група гірників, що очікують виїзду, опинилася в щільному оточенні поліцейських і козачих дружинників. Організатори поїздки заявили, що перевізники не виконали своїх зобов'язань і не надали гірникам обіцяні автобуси, а тому делегати будуть повертати гроші і добиратися до столиці на поїздах", - написала російська "Независимая газета".

Поліція звинувачує присутніх біля офісу компанії і тих шахтарів, які мали намір сісти в автобус, у проведенні несанкціонованого мітингу і намірах провести таку ж акцію в Москві. Один з керівників шахтарських протестів Валерій Дияконов пред'явив працівникам правоохоронних органів лист Валерія Рашкіна, в якому той просив не перешкоджати поїздці шахтарів до нього на зустріч.

Гірники скаржаться, що 16 грудня до всіх них приходили співробітники ЦПЕ і прокуратури Гукова. Вони приносили попередження про неприпустимість займатися екстремізмом.

Виступ мера Гукова Горенка, в якому він пообіцяв виплатити 50 млн рублів, зустріли обуреними криками: "Знову обіцянки! Досить брехати, наїлися ваших розмов, ми самі вирішимо свої проблеми! Випустіть нас із міста!".

На місці присутні близько 100 поліцейських, люди в штатському і близько 30 козаків.

"Вражає ця ситуація з шахтарями, як смаженим запахло, відразу приїхали всі "мусора" і перекривають дорогу шахтарям, з чийого дозволу вони стоять на всіх виїздах з міста???!!! Чому не дають їхати на мітинг шахтарям і всім людям які стільки часу бабла не отримували, тому що без відома влади в нашому місті нічого б цього не сталося! А зараз, коли вже не до жартів, хочуть все прикрити це. Хоч би ви всі доїхали до Москви,щоб про це президент дізнався, тоді ці чиновники вам будуть зі своєї кишені платити. Тепер би сам пішов на мітинг, щоб вас підтримати! Виїжджайте по одному, по двоє, на машинах, на автобусах. Кооперуйтеся в Ростові і звідти їдьте!! Нам вже ніхто не перекриє. Дай вам Бог добитися правди!!!" - пишуть жителі Гуково в одному з найпопулярніших міських пабліків "Підслухано в Гуково".

Нагадаємо, про те, що у Ростовській області шахтарі оголосили голодування через борги із зарплати, загальна сума яких перевищує 300 млн рублів, повідомлялося ще в серпні. Тоді гірники вимагали виплатити їм заробітну плату з травня 2015 року по тепер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram