ГоловнаСвіт

Французький суд визнав голову МВФ винною у службовій недбалості

Але покарання для Крістін Лагард не буде.

Французький суд визнав голову МВФ винною у службовій недбалості
Фото: EPA/UPG

Французький Суд правосуддя 19 грудня визнав голову Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард винною в недбалості, яка призвела до виплати з державного бюджету Франції понад 400 млн євро за часів, коли вона була міністром фінансів.

Але хоча їй загрожувало тюремне ув'язнення терміном на 1 рік і штраф на 15 тисяч євро, суд прийняв рішення не карати Лагард, повідомляє Reuters.

Справа Лагард пов'язана з виплатою у 2008 році 404 млн євро мільярдерові Бернару Тапі у вигляді компенсації за "шахрайство". У 1993 році Тапі, який отримав пропозицію стати міністром, змушений був продати свої бізнес-активи - в тому числі компанію Adidas. Тапі доручив операцію з продажу філії банку Crédit Lyonnais. Банк продав компанію за 2,085 млрд франків (близько 315 млн євро), а потім перепродав за 4,4 млрд (700 млн євро), пише RFI.

Тапі назвав це шахрайством і звернувся до суду. Судовий розгляд тривав більш ніж 10 років, поки створений державою "Консорціум з реалізації" (CDR), який займався пасивами Crédit Lyonnais, не домовився з Тапі вирішити справу в приватному арбітражі при невтручанні уряду.

У липні 2008 року троє суддів приватного арбітражу присудили Тапі компенсацію в сумі 404 мільйони євро, яку уряд Франції виплатив з бюджету.

Лагард, як вважає слідство, пасивно сприяла проведенню цієї операції.

Сама Лагард не визнала себе винною.

Нагадаємо, попередник Лагард на посаді голови МВФ Домінік Стросс-Кан у 2011 році подав у відставку через секс-скандал.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram