ГоловнаСвіт

Туреччина пообіцяла виконувати взяті перед ЄС зобов'язання

Турецький міністр з європейських питань заявив, що Анкару "не хвилює критика" з боку ЄС, якщо вона є конструктивною.

Туреччина пообіцяла виконувати взяті перед ЄС зобов'язання
Фото: dom-info.eu

Туреччина і Німеччина не зацікавлені в продовженні напружених відносин, які спостерігаються між ними протягом останніх кількох місяців.

Про це заявив міністр з європейських питань Туреччини Омер Челік в інтерв'ю Deutsche Welle.

"Ніхто не хоче, щоб це напруження в стосунках тривало. Ми погодилися, що напруження, яке існує, не повинно тривати. Ми цілком розуміємо, наскільки важливою є Німеччина, а Німеччина розуміє, наскільки важливою є Туреччина", - зазначив Челік, коментуючи підсумки свого візиту в Берлін.

Міністр зазначив, що Анкару "не хвилює критика" з боку ЄС, якщо вона є конструктивною. Однак є, за його словами, і негативна критика. Як приклад, він навів заяви голови МЗС Австрії Себастьяна Курца, "який висловлюється як расист". "Це не шкодить Туреччині, проте це шкодить європейському проекту", - переконаний Челік.

Він закликав європейських політиків не використовувати "антитурецьку риторику у внутрішньополітичних іграх" і наголосив, що Туреччина виконуватиме зобов'язання, взяті на себе в рамках процесу вступу в ЄС у майбутньому.

Раніше цього тижня Австрія заблокувала резолюцію з євроінтеграції Туреччини. При цьому зазначалося, що позицію Австрії поділяють Нідерланди і Болгарія.

Нагадаємо, 24 листопада депутати Європарламенту схвалили резолюцію, в якій закликали тимчасово заморозити переговори з Туреччиною про вступ до ЄС.

Угоду про асоціацію між Туреччиною і Євросоюзом було підписано в 1963 році, а заявку на членство в ЄС Анкара подала в 1987-му. Переговори про вступ при цьому почалися тільки в 2005 році. За цей час були узгоджені 14 з 35 технічних пунктів, які турецькій владі необхідно виконати, щоб досягти стандартів європейської спільноти. Ще 17 пунктів на цей момент заблоковані, а щодо чотирьох тривають переговори. Розбіжності між Брюсселем і Анкарою, зокрема, стосуються позиції Туреччини щодо Кіпру та небажання багатьох європейських політиків бачити мусульманську країну в союзі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram