ГоловнаСвіт

Верховний суд Швеції відхилив позов іспанських акціонерів ЮКОСу

Іспанські інвестори ЮКОСу домагалися виплати компенсації в розмірі $2 млн.

Верховний суд Швеції відхилив позов іспанських акціонерів ЮКОСу

Шведський верховний суд відхилив позов іспанських інвесторів компанії ЮКОС до Росії.

Про це повідомляє "Интерфакс" з посиланням на інформацію Міжнародного центру правового захисту, який представляє інтереси Росії в суперечках з акціонерами ЮКОСу.

Іспанські акціонери компанії подали в суд на Росію ще в 2007 році - після того, як ЮКОС було ліквідовано. Вони направили позов до Арбітражного суду Стокгольма у зв'язку з тим, що саме ця інстанція була вказана в договорі Іспанії та СРСР про взаємний захист інвестицій як майданчик для розглядів. Акціонери з Іспанії звинуватили Росію в незаконному відчуженні майна ЮКОСу.

У 2012 році стокгольмський арбітраж ухвалив рішення на їхню користь і постановив виплатити інвесторам більш ніж $2 млн, але російські представники це оскаржили, пославшись на те, що суд не мав компетенції розглядати цю справу. У січні Арбітражний суд Швеції виніс рішення на користь російської сторони і відхилив вимоги іспанських інвесторів ЮКОСу. Цей вирок акціонери ЮКОСу оскаржили у вищій судовій інстанції Швеції.

Верховний суд країни погодився з доводами російської сторони і виніс рішення на їхню користь.

У липні 2014 року Арбітражний суд Гааги визнав ущемленими права всіх колишніх акціонерів ЮКОСу і постановив виплатити їм компенсацію в розмірі $50 млрд. Але в квітні 2016 року окружний суд Гааги скасував це рішення, пославшись на те, що в гаазького арбітражу не було необхідної компетенції для розгляду справи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram