ГоловнаСвіт

У Wikileaks спростували причетність російських хакерів до витоку листування Клінтон

Британський дипломат стверджує, що отримав "листи Подести" від джерела в Демпартії США.

У Wikileaks спростували причетність російських хакерів до витоку листування Клінтон
Wikileaks

Листування керівника штабу Клінтон Джона Подести, опубліковане порталом Wikileaks під час передвиборної гонки в США, стало надбанням громадськості завдяки інсайдерам у Демократичній партії США, а не російським хакерам.

Про це повідомив близький друг засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа, колишній посол Великобританії в Узбекистані Крейг Мюррей в інтерв'ю The Daily Mail.

Дипломат стверджує, що особисто отримав ці документи від інформатора в лісовому масиві недалеко від Вашингтона. Ім'я джерела Мюррей назвати відмовився.

За словами британського дипломата, причинами, що спонукали інсайдера піти на цей крок, стали корупційні схеми навколо фонду Клінтонів, а також виключення з президентської кампанії сенатора Берні Сандерса.

"Я не розумію, чому в ЦРУ заявили, що інформація надійшла від російських хакерів, коли вони повинні знати, що це не так", - сказав Мюррей.

2 листопада цього року Мюррей уже заявляв, що інформатор входить до складу Демократичної партії. "Джерело цих листів і витоків не має абсолютно ніякого стосунку до Росії. Я дізнався його особу, коли був у Вашингтоні на врученні нагороди імені Сема Адамса, яку отримують інформатори", - уточнив Мюррей.

Перший блок матеріалів, відомих тепер під назвою "листи Подести", було опубліковано 7 жовтня. "У листах зачіпаються питання ядерної енергетики, а також пожертвувань до Фонду Клінтонів від видобутку корисних копалин", - пояснив Ассанж. Крім того, частина послань присвячена Туреччині та її інтересам у сирійському конфлікті, а також ролі в боротьбі проти міжнародного терористичного угруповання "Ісламська держава".

Упродовж виборчої кампанії WikiLeaks опублікував десятки тисяч документів із цього листування.

У поширенні цих даних колишній кандидат у президенти США від Демократичної партії Гілларі Клінтон і американська влада звинуватили Росію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram