ГоловнаСвіт

У 10 штатах Бразилії спалахнули заворушення

Сенат Бразилії ухвалив спірну поправку до конституції.

У 10 штатах Бразилії спалахнули заворушення
Беспорядки в Бразилии
Фото: EPA/UPG

Щонайменше в 10 штатах Бразилії почалися заворушення після того, як Сенат країни ухвалив спірну поправку до конституції, що дозволяє заморозити зростання державних витрат на 20 років.

Як повідомляє ВВС, у столиці Бразиліа демонстранти підпалили автобус і пройшли маршем до офісів телеканалу Globo TV, який, як вони вважають, підтримує цей захід.

У Сан-Паулу, найбільш населеному місті країни, протестувальники напали на штаб-квартиру Федерації промисловості, яка об'єднує великі підприємства регіону.

Закон накладає 20-річний мораторій на зростання держвидатків, які можна буде нарощувати лише на величину інфляції минулого року.

Опозиція стверджує, що в результаті цього заходу постраждають найменш захищені верстви населення, а особливо негативно вона позначиться на ситуації з освітою і охороною здоров'я, які і без того серйозно недофінансовує держава.

Для затвердження закону було необхідно набрати 49 сенаторських голосів. У підсумку "за" проголосували 53 людини, "проти" - 19. Хоча перевага виявилася меншою, ніж очікувала влада, це все одно стало великою перемогою нового президента країни Мішела Темера, який заступив на цю посаду 31 серпня. Завдяки обмеженню зростання витрат голова держави сподівається вивести країну з глибокої за останні десятиліття рецесії.

Нагадаємо, Темер прийшов до влади після того, як Дилмі Русеф було оголошено імпічмент на тлі тривалої політичної кризи. Він обіцяв покінчити з корупцією в країні.

Процес імпічменту Русеф стартував у грудні 2015 року у зв'язку зі звинуваченнями в бюджетних махінаціях. Зокрема, її підозрюють у приховуванні істинного розміру дефіциту бюджету країни під час її виборчої кампанії в 2014 році. Також у Бразилії розслідують корупційні схеми в контрольованій державою компанії Petrobras. Русеф нібито була причетна до них.

Наприкінці листопада нового президента Бразилії звинуватили в корупції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram