ГоловнаСвіт

Трамп підтвердив, що вибрав голову ExxonMobil на посаду держсекретаря США

Рекс Тіллерсон відомий як противник санкцій проти Росії.

Трамп підтвердив, що вибрав голову ExxonMobil на посаду держсекретаря США
Владимир Путин и Рекс Тиллерсон (слева)
Фото: EPA/UPG

Обраний президент США Дональд Трамп підтвердив, що він вибрав на посаду державного секретаря у своїй адміністрації генерального директора нафтової компанії ExxonMobil Рекса Тіллерсона, який є противником санкцій проти Росії і відомий своїми зв'язками з президентом РФ Володимиром Путіним.

Про це пише Bloomberg із посиланням на заяву перехідної адміністрації Трампа.

Тіллерсон вже погодився зайняти цю посаду. У березні 2017 роки йому виповниться 65 років, і за правилами ExxonMobil, йому доведеться піти на пенсію.

Тіллерсон з 1975 року працює в структурі ExxonMobil і не має дипломатичного досвіду. Наприкінці 90-х років він отримав посаду президента в російській "дочці" Exxon - компанії "Ексон Нафтогаз Лімітед", тоді ж він познайомився з Путіним. З 2006 року Тіллерсон займає посаду CEO в ExxonMobil. У 2013 році Путін нагородив Тіллерсона орденом Дружби за "значний внесок у зміцнення співпраці в паливно-енергетичному секторі".

До Тіллерсона на посаду керівника Держдепартаменту розглядався колишній кандидат у президенти США Мітт Ромні. Також була кандидатура колишнього мера Нью-Йорка Рудольф Джуліані.

Посада державного секретаря США аналогічна посаді міністра закордонних справ у більшості інших держав. Кандидатуру на посаду держсекретаря вносить президент США і затверджує Сенат.

Зараз цю посаду обіймає Джон Керрі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram