ГоловнаСвіт

Лідера ПВК "Вагнер" запросили у Кремль на День Героїв

Його найманці у 2014-2015 роках були на Донбасі.

Лідера ПВК "Вагнер" запросили у Кремль на День Героїв
Фото: fontanka.ru

Лідер так званої приватної військової компанії "Вагнер" Дмитро Уткін був на прийомі в Кремлі 9 грудня, коли в Росії відзначають День Героїв Вітчизни.

Про це пише петербурзьке видання "Фонтанка".

Як повідомляють на офіційному сайті Кремля, на прийом були запрошені більш ніж 300 військових і цивільних осіб, "які виявили особливу мужність і героїзм". Серед учасників заходу були герої Радянського Союзу, герої Росії, повні кавалери ордена Слави та кавалери ордена Святого Георгія.

У сюжеті "Первого канала" з цього прийому журналісти побачили чоловіка, якого його знайомі впізнали як Уткіна, він же Вагнер.

До 2013 року Вагнер був командиром 700-го окремого загону спецпризначення 2-ї окремої бригади спецпризначення ГРУ РФ. На момент звільнення у запас зі Збройних сил РФ звання Героя Радянського Союзу чи Росії він не мав, кавалером ордена Святого Георгія не був. З 2014 року у нього з'явився власний підрозділ, який за його позивним отримав умовне найменування "ПВК Вагнера". У 2014-2015 роках цей підрозділ відзначився на окупованій бойовиками території Донецької та Луганської областей, також найманці воюють у Сирії.

Видання зазначає, що це перший "вихід у світ" Вагнера. До прийому 9 грудня 2016 року Кремль ніяк не коментував інформацію про цю людину, участь його підрозділу в бойових діях або про нагородження бійців з неформальної ПВК державними нагородами.

Нагадаємо, розвідувальне співтовариство InformNapalm вважає, що ПВК "Вагнер" насправді - просто російська армія і спецслужби, які хочуть приховати свою присутність у тому чи іншому регіоні. За даними видання, ПВК Вагнера готується на базі 10-ї окремої бригади спеціального призначення ГРУ в Молькіно, їх відправляють на державних літаках в Сирію і також везуть назад. Їх лікують у державних військових госпіталях, а якщо вбивають, то вони отримують державні нагороди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram